De Amerikaanse recherchedienst FBI heeft meer dan 1,3 miljoen dollar (1,15 miljoen euro) betaald voor de techniek waarmee de iPhone 5c kan worden binnengedrongen.

Onderzoeksdirecteur James Comey van de FBI zei donderdag dat er meer betaald is voor de techniek dan hij de rest van zijn termijn bij de FBI zal verdienen. Het was elke cent waard, zei hij daarbij.

Comey verdient sinds januari vorig jaar 183.000 dollar per jaar. Hij zal nog zeven jaar en vier maanden actief zijn als hoofd onderzoek bij de dienst. Dat betekent dat Comey nog 1,34 miljoen zal verdienen.

Hoogste bedrag

Het is voor zover bekend het hoogste bedrag dat de FBI ooit heeft betaald voor een hacktechniek. Met de methode kan ook worden binnengedrongen op andere iPhone 5c-smartphones met iOS 9.

De recherchedienst heeft de techniek gekocht om in te breken op de smartphone van een van de schutters van het bloedbad in San Bernardino. Of daarop iets waardevols is gevonden, is niet naar buiten gebracht.

Rechtszaak

De FBI wilde eerst dat Apple zelf software schreef waarmee in de telefoon kon worden gekeken. Apple weigerde dat, waarop het ministerie van Justitie naar de rechter stapte. Door de verkregen techniek is het niet tot een rechtszaak gekomen.

Voor het inbreken op de iPhone wordt waarschijnlijk een veiligheidslek gebruikt waar Apple geen weet van heeft. Experts denken dat de methode binnen een aantal maanden op straat ligt, waardoor Apple het lek kan dichten.