De Canadese politie heeft de wereldwijde encryptiesleutel van BlackBerry in handen. Daarmee kon de politie alle berichten die werden verzonden met PIN of BlackBerry Messenger inzien.

Dat werd onthuld tijdens een rechtszaak over Project Clemenza, een grootschalig onderzoek naar maffiamoorden in Canada. Vice heeft de documenten van de rechtszaak in handen. 

In feite zou de Canadese politie hiermee toegang hebben tot alle privéberichten verzonden met BlackBerry Messenger en PIN. Telefoons die gekoppeld zijn met een server van een bedrijf gebruikten een losse sleutel en konden niet worden ingezien.

Met een speciaal apparaat kon de politie in Canada berichten die werden verzonden naar specifieke BlackBerry-telefoons opvangen. De encryptiesleutel maakte deze berichten vervolgens leesbaar.

De Canadese politie wilde de sleutel niet in de rechtszaak prijsgeven, omdat het een "sleutel voor de voordeur is van iedereen die de diensten gebruikt".

Uit de documenten blijkt dat de sleutel al sinds 2010 in handen van de politie is. Privacy-expert Christopher Parsons van Citizen Lab acht de kans klein dat BlackBerry sindsdien de sleutel heeft veranderd. Hier zou namelijk een grootschalige software-update voor nodig zijn. Het is onduidelijk of de politie nog steeds berichten met de sleutel inziet.

Apple

De onthulling rond BlackBerry komt vlak nadat Apple voor de privacy van iPhones pleitte. De FBI wil dat Apple verschillende iPhones van verdachten ontgrendelt, maar het bedrijf wil geen sleutel maken waarmee inlichtingendiensten toegang krijgen. 

WhatsApp heeft onlangs juist sterkere encryptie ingevoerd voor al zijn berichten. Daardoor moet het nu in theorie juist onmogelijk zijn om gesprekken af te luisteren, ook voor WhatsApp en moederbedrijf Facebook zelf.