Het kraken van de iPhone van een terrorist, na een maandenlange juridische strijd met Apple, heeft de Amerikaanse autoriteiten nog geen bruikbare informatie opgeleverd.

Dat zegt een bron binnen de opsporingsdiensten donderdag tegen CBS News. De bron benadrukt dat het onderzoek naar de telefoon nog loopt.

Vorige maand wist de FBI de iPhone 5c van Syed Rizwan Farook, een van de schutters die in San Bernardino veertien mensen om het leven brachten, te ontgrendelen. Eerder vroeg de FBI om medewerking van Apple in het kraken van de telefoon, maar het bedrijf wilde niet meewerken.

Kwetsbaarheid

Het is niet bekend welke methode de FBI heeft gebruikt om de telefoon te hacken en het lijkt ook onwaarschijnlijk dat die methode met Apple zal worden gedeeld.

Sinds kort kent de VS regelgeving die het melden van ernstige kwetsbaarheden in software verplicht stelt, maar bronnen binnen de regering van president Obama zeggen donderdag tegen Reuters dat lekken die zijn ontdekt door bedrijven hiervan zijn uitgezonderd.

Mogelijk is het iPhone-lek ontdekt door de Israëlische firma Cellebrite, dat een lek dus niet aan Apple zou hoeven te melden. Woensdag meldden bronnen aan de Washington Post dat een onafhankelijke groep hackers het lek had verkocht aan de FBI. Het is onduidelijk of die groep als bedrijf staat geregistreerd.

De FBI zei eerder al dat het lek in de iPhone 5c niet kan worden gebruikt om nieuwere iPhones, zoals de 6s, te kraken. In verschillende rechtszaken probeert de FBI alsnog de medewerking van Apple bij het uitlezen van iPhones af te dwingen.