Een abonnement met een inbegrepen smartphone moet worden gezien als een koop op afbetaling. Daarom gaan dezelfde regels gelden als voor andere verkopers die een uitgestelde betaling aanbieden.

Dat is het gevolg van mislukte gesprekken tussen minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en de Nederlandse telecomsector. Zij spraken over een vrijwillige gedragscode voor de sector, maar kwamen daar niet uit, zo stelt de minister woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Abonnementen met een toestel vallen voortaan onder de Wet op het financieel toezicht. Providers moeten zich hierdoor aan extra regels houden en komen onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten te vallen.

Provider moeten in de toekomst onder meer informatie verstrekken over het rentepercentage en de waarschuwing 'Let op, geld lenen kost geld' laten zien bij hun reclames.

Ook moet verplicht worden getoetst of consumenten hun maandelijkse telefoonlasten wel kunnen betalen. Als een telefoon ter waarde van meer dan 250 euro op afbetaling wordt verkocht, moet dit worden gemeld bij het Bureau Kredietregistratie. 

Hoge Raad

Eerder was de telecomsector uitgezonderd van al deze regels, maar de Hoge Raad bepaalde in 2014 dat een 'gratis' telefoon bij een abonnement in feite een koop op afbetaling is. Inmiddels specificeren providers bij de verkoop van abonnementen daarom al hoeveel geld de consument betaalt voor het toestel en hoevel voor de telecomdiensten zelf.

Dijsselbloem schrijft woensdag dat de telecomsector had voorgesteld om toestelprijzen altijd gelijk te houden, of klanten nou in één keer afrekenden of verspreid over een langere periode. Dat betekent echter ook dat er geen kortingen kunnen worden geboden aan mensen die hun telefoon ineens afrekenen, zoals nu vaak wel gebeurt.

Het voorstel van de providers zou dan ook zorgen voor minder concurrentie op de markt, oordeelde de Autoriteit Consument & Markt (ACM). "Een dergelijke potentiële beperking is volgens de ACM mededingingsrechtelijk niet toegestaan", aldus Dijsselbloem.

Het ministerie, de ACM en de providers spraken maandenlang over mogelijke oplossingen, maar kwamen er uiteindelijk niet uit. De nieuwe regels rond abonnementen leveren volgens Dijsselbloem "een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van problematische schulden". 

Geschikter

In een brief (pdf) die KPN, Vodafone, Ziggo, Tele2 en T-Mobile woensdag aan de Kamer hebben gestuurd stellen de providers echter dat hun eigen gedragscode geschikter zou zijn geweest, en dat er geen juridische belemmeringen waren. Volgens de providers heeft de gedragscode ook "instemming van ACM". 

Een woordvoerder van Dijsselbloem weerspreekt dit en zegt dat de ACM wel degelijk bezwaar heeft gemaakt.

De gedragscode zou het onder meer onmogelijk hebben gemaakt om een nieuw telefoonabonnement af te sluiten als er nog rekeningen van een ander abonnement open stonden. Ook 'loverboy-praktijken', waarbij meerdere abonnementen gedwongen op één naam worden aangevraagd, zouden volgens de providers beter worden voorkomen.

"De sector is ervan overtuigd dat de gedragscode beter is voor de consument in de strijd tegen overkreditering en problematische schulden en leidt tot minder regeldruk", aldus de telecombedrijven.