Apple heeft sinds 2008 de FBI in meer dan zeventig gevallen geassisteerd bij het kraken van iPhones. 

Dat meldt de Wall Street Journal op basis van Amerikaanse overheidsdocumenten. De eerste keer dat Apple de Amerikaanse opsporingsdienst hielp was in 2008, in een onderzoek naar een pasgetrouwd stel dat verdacht werd van veelvuldig kindermisbruik.

Het bewijs dat op de telefoon werd gevonden zorgde er uiteindelijk voor dat het koppel veroordeeld werd tot een levenslange celstraf. Apple hielp de FBI niet alleen in die zaak bij het kraken van de telefoon, het bedrijf hielp de aanklagers zelfs bij het opstellen van het gerechtelijk bevel, aldus de krant. 

De meewerking van het bedrijf is opvallend, omdat het de afgelopen maanden zich juist hevig verzet tegen het assisteren van de FBI, dat de hulp van Apple nodig had bij het kraken van de iPhone 5C van een terrorist. 

Apple-directeur Tim Cook zegt bang te zijn dat het kraken van de iPhone 5C een precedent schept, waardoor rechters in de toekomst naar deze zaak kunnen verwijzen als voorbeeld. De kans dat Apple vaker iPhones moet gaan kraken, zou daarmee groeien.