Het hulpmiddel waarmee de FBI een iPhone 5c heeft gekraakt kan niet gebruikt worden om nieuwere iPhone-types te hacken. 

Dat vertelde FBI-baas James Comey tijdens een speech op de Kenyon College in het Amerikaanse Ohio. Daar deelde hij voor het eerst details over hoe de FBI de iPhone van een aanslagpleger is binnengedrongen.

De FBI heeft een 'speciaal hulpmiddel' gekocht waarmee ze de iPhone 5c konden openkraken om gebruiksinformatie uit te lezen. Volgens Comey werkt dit niet met een iPhone 6s of 5s, twee recentere toestellen. 

Hoe het hulpmiddel precies werkt is niet bekendgemaakt. Volgens eerdere geruchten zou de FBI software hebben gekregen van beveiligingsbedrijf Cellebrite.

Rechtszaak

De FBI wilde eerst dat Apple de iPhone van de aanslagpleger ontgrendelde, maar dat weigerde het techbedrijf. Apple vreesde dat er een precedent zou ontstaan waardoor de FBI via de rechter vaker hackverzoeken kon maken. Daarnaast zou Apple gedwongen zijn om hacksoftware te maken die misbruikt kon worden. 

Het leidde tot een juridisch geschil tussen Apple en de FBI, maar de FBI staakte het proces toen er een alternatieve methode werd gevonden. Een externe partij had een manier gedemonstreerd om de iPhone zonder hulp van Apple te hacken.