De Franse concurrentiewaakhond start een rechtszaak tegen Apple, waarin een schadevergoeding van 48,5 miljoen euro wordt geëist.

Daarmee moet Apple compenseren voor illegale contracten met telecomproviders, meldt BFM TV, dat de aanklacht heeft ingezien.

De contracten tussen Apple en mobiele providers zouden verschillende clausules bevatten die volgens de waakhond niet door de beugel kunnen. Zo kunnen ze niet hun eigen prijzen vaststellen voor iPhones, moeten ze verplicht meebetalen aan advertenties en reparaties voor iPhones en moeten de telefoons van Apple verplicht een prominente plek in winkels krijgen.

Concurrentiewaakhond DGCCRF, onderdeel van het Franse ministerie van Economie en Financiën, wil dat Apple 14 miljoen euro terugbetaalt aan SFR, 11,6 miljoen aan Orange, 8,2 miljoen aan Free en 6,7 miljoen aan Bouygues Telecom. Daarnaast wil de waakhond een boete van 8 miljoen euro opleggen en tien clausules uit de contracten schrappen.

Ierland

Apple zou claimen niet onder de Franse wet te vallen, omdat het bedrijf opereert via een Ierse dochteronderneming. Daarover heeft de Franse rechter zich nog niet uitgesproken.

Volgens BFM TV is het onderzoek in de zaak al in 2013 in gang gezet en zal het naar verwachting nog zeker één à twee jaar duren voordat er uitspraak wordt gedaan in de zaak. Apple en de toezichthouder hebben niet op het bericht gereageerd.

In 2013 heeft ook de Europese Commissie onderzoek gedaan naar contracten tussen Apple en verschillende telecomproviders, maar tot een officiële aanklacht kwam het nooit.