Samsung denkt in het eerste kwartaal van het jaar hogere omzet- en winstcijfers te hebben geschreven dan eerder werd verwacht.

Ten opzichte van een jaar eerder steeg de omzet met zo'n 4 procent naar 49 miljard Zuid-Koreaanse won (37 miljard euro), zo voorspelde het bedrijf donderdag.

De verwachte winst komt uit op 6,6 miljard won (5 miljard euro), zo'n 10 procent meer dan een jaar eerder. Het gaat om voorlopige cijfers, dus in de definitieve kwartaalcijfers kunnen nog kleine verschuivingen plaatsvinden.

Het lijkt er in ieder geval op dat de vroege verkoopstart van de Galaxy S7 en S7 Edge, begin maart, Samsung geen windeieren heeft gelegd. De S7-modellen kwamen een maand eerder uit dan concurrenten als de LG G5 en de iPhone SE, die deze maand zijn verschenen. 

Volgens analisten heeft dat bijgedragen aan de groei van de smartphonetak van Samsung. Verschillende marktonderzoekers schatten in dat er al 9 miljoen exemplaren van de S7 en S7 Edge zijn verkocht. Dat is een teken van herstel in de smartphonetak van Samsung, die het de afgelopen twee jaar juist erg moeilijk had.

Marketing

Samsung heeft zelf nog geen specifieke cijfers over de prestaties van de smartphonetak of over de verkopen van de Galaxy S7 gedeeld. Dat gebeurt later deze maand bij de aankondiging van de definitieve kwartaalcijfers.

Volgens Yoo Eui Hyung, een analist van Dongbu Securities in Seoul, heeft Samsung dit jaar minder uitgegeven aan marketing voor zijn smartphones, en is de telefoontak daarom winstgevender. 

De vroege verschijning van de S7 heeft gezorgd voor goede resultaten, zegt hij tegen Bloomberg, "maar het is onzeker of de S7 de markt op de lange termijn kan blijven verrassen."