iPhones zijn begin 2016 minder populair geworden in Europa en China, terwijl Android-toestellen juist meer marktaandeel wisten te veroveren.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van onderzoeksbureau Kantar over de smartphoneverkopen van december tot en met februari.

In de vijf grootste Europese markten - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië - daalde het marktaandeel van de iPhone naar 19,1 procent, waar dat een jaar eerder nog 20,9 procent was. 

Android groeide van 67,7 naar 74,3 procent, ook geholpen door een flinke daling in de verkoop van Windows-telefoons: van 10,1 naar 5,9 procent marktaandeel. In Italië, een van de weinige landen waar Windows Phone relatief populair werd, daalde het marktaandeel van 14,4 naar 6,7 procent.

In China was voor het eerst sinds augustus 2014 sprake van een dalend iPhone-marktaandeel. Apple heeft in de afgelopen jaren juist grote stappen gemaakt in het land en is nu de op één na populairste fabrikant in de grootste smartphonemarkt ter wereld, na Huawei.

Op de Amerikaanse markt was slechts sprake van een kleine krimp in het marktaandeel van iOS, van 38,8 naar 38,3 procent. Android groeide van 55,6 naar 58,9 procent door de tegenvallende Windows-verkopen.

Geen record

Het grote marktaandeel van Android in Europa is geen record. In augustus 2014 was 75,8 procent van alle verkochte smartphones een Android-model. De verschijning van de iPhone 6, in de maand daarna, zorgde echter voor een flinke groei in de verkopen en het marktaandeel van de iPhone.

Volgens Kantar-analist Lauren Guenveur kan ook de nieuwe iPhone SE mogelijk zorgen voor stijgende verkopen van Apple-telefoons. Ruim twee derde van de Android-klanten koopt in de VS een telefoon van minder dan 350 dollar. De iPhone SE, die in dat land 399 dollar zal kosten, kan deze groep mensen mogelijk overhalen over te stappen op een iPhone.

In Nederland ligt de iPhone SE sinds dinsdag in de winkel, voor 489 euro met 16 GB opslagruimte en 589 euro met 64 GB opslagruimte.

Dit is de goedkopere en kleinere iPhone SE in 1 minuut
Dit is de goedkopere en kleinere iPhone SE in 1 minuut