Apple zou zijn iPhone-lijn in 2017 van een nieuw design voorzien, met een gebogen scherm, glazen behuizing en nieuw 5.8 inch model.

Bovendien zouden iPhones vanaf 2017 een amoled-scherm krijgen, zegt de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo volgens 9to5Mac.

Eerder meldde Kuo nog dat Apple pas in 2018 zou overstappen op amoled-schermen. Apple gebruikt tot nu toe altijd lcd-schermen in iPhones.

Amoled wordt wel al jaren door Android-fabrikanten gebruikt en biedt fellere kleurweergave, een beter contrast en is bovendien buigbaar. Wel was de techniek afgelopen jaren duurder en in sommige gevallen minder energiezuinig dan lcd.

Gebogen glazen behuizing

De volledige iPhone-lijn krijgt volgens Kuo een nieuw ontwerp in 2017, met gebogen scherm en een behuizing van glas.

Apple overweegt volgens de analist nog glas, plastic en keramiek als materiaal voor de behuizing, maar zal voor glas kiezen. "Plastic biedt geen dunne en lichte ontwerpen en het is moeilijk de kwaliteit van keramiek te handhaven," aldus Kuo.

Net als de iPhone 4 krijgt de iPhone van 2017 volgens Kuo glas voor en achter, met daartussen een metalen rand. Wel zouden schermranden dunner worden, is de vormfactor totaal nieuw en zou het toestel comfortabeler in de hand liggen.

Groter scherm

Ook wordt de 5,5 inch iPhone Plus voorzien van een groter 5,8 inch scherm. Dankzij het nieuwe ontwerp is het geheel in formaat toch kleiner dan de huidige 5,5 inch iPhones, zegt Kuo. Apple zou het 4,7 inch formaat wel handhaven.

Nieuwe iPhones zouden ook draadloos oplaadbaar worden. Onduidelijk is of dat draadloos opladen ook over grotere afstanden mogelijk is of alleen via een laadplaatje zoals smartphones van andere merken al bieden. Daarnaast hebben nieuwe iPhones mogelijk nieuwe scanners, zoals gezichtsherkenning of een oogscanner.

Volgens Kuo behouden de iPhones die Apple later dit jaar presenteert daarom het huidige ontwerp, alleen zijn ze dan iets dunner en zonder een koptelefooningang. Geruchten over het verdwijnen van die ingang op nieuwe iPhones gaan al langer.