De Safety Check-functie van Facebook, die gebruikers in staat stelt om aan hun vrienden te laten weten dat ze veilig zijn, is dinsdag geactiveerd.

In de afgelopen maanden is dit zes keer eerder gebeurd: bij de overstromingen in Chennai, de aardbevingen in noordoost-India en in het zuiden van Taiwan en bij terroristische aanslagen in Parijs, Nigeria en Ankara.

Het Rode Kruis heeft de site Ikbenveilig.be geactiveerd. Ook daar kunnen mensen doorgeven dat ze veilig zijn, en kunnen anderen naar de naam van bekenden zoeken. Meer dan 3.500 mensen hebben zich als veilig geregistreerd.

Mobiele netwerken

Het telefoonverkeer in Brussel heeft dinsdag ernstig te lijden onder de gevolgen van twee aanslagen in de stad. Het telefoonnetwerk ligt geregeld plat en het kost veel Belgen moeite elkaar te bereiken.

De drie grote providers Mobistar, Proximus en Base zeggen dat de storing het gevolg is van grote drukte op het netwerk. Een woordvoerder van Base zegt dat het netwerk van de provider niet bewust is platgelegd als veiligheidsmaatregel, maar dat er enkel sprake is van overbelasting.

"We raden onze klanten aan om via korte sms'en, online messaging tools en social networks te communiceren en hun communicatie te beperken door zo weinig mogelijk foto's en filmpjes door te sturen", aldus een woordvoerder van Mobistar tegen NU.nl.

"Geef voorrang aan communicatie over wifi (WhatsApp, Facebook, Twitter, etc.)", schrijft ook de Belgische minister van Telecommunicatie Alexander de Croo. 

Noodnummer overbelast

Volgens het Crisiscentrum van het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken is ook het noodnummer 1771, dat na de aanslagen werd geopend om mensen van informatie te voorzien, enige tijd overbelast geweest. Het centrum zegt dat alleen slachtoffers en familieleden zich tot het noodnummer moeten wenden. Ook laat het centrum weten dat het noodnummer momenteel het best via een vaste lijn te bereiken is.

De grote Belgische provider Telenet heeft zijn netwerk van wifi-hotspots dinsdag opengesteld voor iedereen. Normaal kunnen alleen eigen klanten inloggen op de hotspots, die gebruikmaken van de routers van abonnees.

Ook Proximus, dat net als KPN wifi-toegang biedt via het Fon-netwerk, heeft meer dan een miljoen hotspots opengesteld.