De FBI heeft de hulp van technologiebedrijf Apple mogelijk niet meer nodig om de iPhone van een terrorist te ontgrendelen. Een derde partij heeft aan de FBI een potentiële methode voor ontgrendeling laten zien, aldus justitie.

De openbare aanklager heeft dat laten weten aan de rechtbank in Californië die de zaak behandelt. De zitting die voor dinsdag gepland stond, wordt uitgesteld.

De FBI wil toegang tot de iPhone van Syed Rizwan Farook, die in december veertien mensen doodschoot in Californië. Justitie wil in het kader van het strafrechtelijk onderzoek informatie uit zijn telefoon doorzoeken.

De iPhone 5c van Farook is echter vergrendeld. Als de pincode tien keer onjuist wordt geraden, wordt de informatie op het apparaat permanent onleesbaar.

Apple weigert mee te werken aan de ontgrendeling, omdat het bedrijf bang is dat de daarvoor benodigde technologie in verkeerde handen kan vallen, waarna alle toestellen in principe gekraakt zouden kunnen worden. 

Onderzoek

Mogelijk kan de nieuwe methode uitkomst bieden. "Onderzoek moet eerst aantonen of het een betrouwbare methode is die de data op de iPhone niet in gevaar brengt. Als dat zo is, is de hulp van Apple niet meer nodig", meldt justitie. Op 5 april zal justitie verslag uitbrengen bij de rechter over de voortgang van het kraken van de telefoon. 

Een bestuurder van Apple heeft gezegd dat het bedrijf niet weet welke methode de FBI wil gebruiken. De iPhone-maker zegt te hopen dat de Amerikaanse overheid eventuele kwetsbaarheden in de software van de iPhone zal delen met Apple.

Video: Apple-baas tegen hack

Apple-baas noemt iPhone-hack 'software-equivalent van kanker'
Apple-baas noemt iPhone-hack 'software-equivalent van kanker'

Verdacht

Nate Cardozo, een advocaat van de Amerikaanse burgerrechtengroep Electronic Frontier Foundation, noemt de nieuwe vondst "verdacht". Hij denkt dat het Amerikaanse ministerie van Justitie misschien bang was om de zaak te verliezen en daarom een andere uitweg zoekt.

Volgens Orin Kerr, een professor rechten aan George Washington University, wordt de ruzie tussen de Apple en de FBI mogelijk alleen maar uitgesteld. Als de FBI in de toekomst een iPhone aantreft die alsnog niet gekraakt kan worden, moet de opsporingsdienst opnieuw naar de rechter stappen.

"Het probleem gaat niet weg, het wordt alleen een jaar of twee uitgesteld", aldus Kerr.

Tim Cook

Bij de aankondiging van nieuwe Apple-producten besteedde directeur Tim Cook maandagavond ook aandacht aan de zaak tegen de FBI. Het is zeer uitzonderlijk dat Apple zich op zulke evenementen uitlaat over dit soort zaken.

"Wij geloven er sterk in dat we een verantwoordelijkheid hebben om jouw data en jouw privacy te bewaken". zei Cook. "We zijn dat verschuldigd aan onze klanten en aan ons land."

Het is onduidelijk of de nieuwe methode die is voorgesteld aan de FBI zou werken op alle iPhones. De telefoon van Farook is een ouder model dat niet draait op de nieuwste software. In iOS 9, de allernieuwste versie van het iPhone-besturingssysteem, is de beveiliging van gegevens opnieuw opgeschroefd, waardoor het nog moeilijker is om smartphones te kraken.