Apple heeft  maandag de nieuwe iPhone SE met een scherm van 4 inch aangekondigd. Ook brengt het bedrijf een kleinere versie van de iPad Pro uit. 

De iPhone SE is qua processorkracht vergelijkbaar met de iPhone 6s. De versie met 16 GB opslagruimte zal voor 489 euro worden uitgebracht in Nederland, op een nog onbekende datum.

De kleinere iPhone heeft een A9-processor met een M9-bewegingsprocessor, net als de iPhone 6s. Het toestel heeft ook dezelfde 12 megapixelcamera als zijn grote broer, maakte Greg Joswiak van Apple maandag bekend.

Dit zijn de iPhone SE en nieuwe iPad Pro
Dit zijn de iPhone SE en nieuwe iPad Pro

De nieuwe smartphone is uitgerust met Touch ID, Siri en Apple Pay. De smartphone zal in Nederland voor eind mei verkrijgbaar zijn in vier kleuren: zilver, grijs, goud en roségoud. 

Het toestel ondersteunt Live Photos, maar heeft geen drukgevoelig scherm zoals de iPhone 6s. Wel kan het apparaat video's schieten in UHD-kwaliteit (4K).

Krachtig

Volgens Joswiak is de iPhone SE de meest krachtige 4-inch smartphone op de markt. Apple stapte met zijn iPhone 6-toestellen over op grotere formaten van 4,7 en 5,5 inch, maar er bleef volgens hem veel vraag naar een 4-inch versie.

"Sommige mensen hebben ons gevraagd of zelfs gesmeekt om met nieuwe 4-inch apparaten te blijven komen", zei Joswiak. De kleine iPhone is vooral populair onder mensen die voor het eerst een iPhone kopen, zei de Apple-bestuurder.

Naast een versie met 16 GB geheugen verschijnt er ook een model met 64 GB opslag. Die krijgt een prijs van 589 euro. 

Nog onduidelijk is hoeveel werkgeheugen het apparaat heeft. De iPhone 6s heeft de beschikking over 2 GB werkgeheugen, maar Apple zei niets over de hoeveelheid RAM in de SE.

iPad Pro

Maandag presenteerde Apple ook een kleinere versie van de iPad Pro. Deze krijgt geen aparte naam, maar is wel anders. Zo is het retina-scherm een stuk kleiner: 9,7 inch tegenover de 12,9 inch van de eerste iPad Pro.

Het scherm gebruikt dezelfde materialen als de grotere iPad Pro. Apple claimt dat het display nu een stuk minder reflecterend is dan dat van de iPad Air 2 en daarnaast veel beter is in het weergeven van kleuren.

Aan de binnenkant verschilt de kleinere iPad Pro niet van zijn grote broer. Beiden worden aangedreven door Apple's eigen krachtige A9X-processor. Ook heeft de kleinere iPad Pro 4 speakers, die in de hoeken zijn aangebracht.

Opslagruimte

De iPad Pro van 9,7 inch verschijnt is in drie varianten, met 32, 128 of 256 GB opslagcapaciteit. Die laatste is nieuw. Niet eerder bracht Apple een iPad of iPhone uit met zo veel opslagruimte.

De goedkoopste iPad Pro kost 689 euro en de duurste gaat voor 1.049 euro over de toonbank. Dat zal in de Verenigde Staten vanaf 31 maart gebeuren. Wanneer Nederland aan de beurt is is nog niet bekend.

iOS

Apple introduceerde maandag ook een update voor iOS. Daarin is het onder meer mogelijk om notities te beveiligen met een wachtwoord of vingerafdruk.

Ook wordt een modus toegevoegd om het beeld 's avonds minder blauw licht te laten uitstoten. De Night Shift-modus moet prettiger zijn voor de ogen en zorgen voor een beter slaapritme.

Apple maakte verder bekend dat de prijs van de Apple Watch wordt verlaagd. De goedkoopste Sport-variant, die eerder over de toonbank ging voor 419 euro, zal nu 369 euro kosten. Ook andere Sport-modellen zijn 50 euro afgeprijsd. De prijzen van de duurdere Apple Watch-versies lijken niet te zijn aangepast.