Minister Dijsselbloem (Financiën) geeft de telecomsector nog twee weken de tijd om een gedragscode op te stellen voor het leveren van smartphones bij abonnementen.

De Hoge Raad besloot in 2014 dat het leveren van een telefoon bij een abonnement in feite een koop op afbetaling is. 

Daarom is de Wet op het financieel toezicht (Wft) van toepassing, die onder meer betekent dat het abonnement moet worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie.

Telecomproviders vroegen om een uitzondering van de wet, maar Dijsselbloem noemde dat "niet wenselijk en niet te rechtvaardigen". Hij vroeg de telecomsector om zelf een gedragscode op te stellen die als alternatief voor de Wft zou kunnen dienen en stelde in eerste instantie 1 januari 2016 als deadline.

Laatste kans

De termijn werd al verlengd tot 1 maart, maar ook voor die datum werd geen acceptabel voorstel ingediend, schrijft Dijsselbloem maandag in een brief aan de Tweede Kamer. "Ik geef de sector nog een laatste gelegenheid om het voorstel aan te passen."

Het is niet bekend wat voor maatregelen de telecomsector de afgelopen maanden heeft voorgesteld aan de minister.

Twee organisaties bereiden zich al voor op grootschalige rechtszaken tegen de Nederlandse providers, vanwege het aanbieden van 'gratis' smartphones bij abonnementen, terwijl de toestellen in feite op afbetaling werden aangeschaft.