Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat beslissen in een patentzaak tussen Apple en Samsung. De hoogste rechtbank van de VS zal uitspraak doen over de hoogte van de schadevergoeding die Apple kreeg toegewezen.

De zaak in kwestie speelt al sinds 2011, toen Apple Samsung aanklaagde vanwege het kopiëren van het design van de iPhone.

Na jarenlange processen, waarin de schadevergoeding in eerste instantie op meer dan 1 miljard dollar werd vastgesteld, ging Samsung akkoord met een vergoeding van 548 miljoen dollar.

Het bedrijf stapte echter nog naar het Hooggerechtshof met verschillende vragen over de manier waarop rechtbanken moeten oordelen als het gaat om designpatenten. 

Antwoord

Het Hooggerechtshof besloot maandag op slechts één van die vragen antwoord te geven, over de manier waarop een schadevergoeding moet worden berekend. Nu wordt de vergoeding gebaseerd op de winst die wordt gemaakt met het product dat een patent heeft geschonden. 

Samsung vindt dat niet genoeg rekening wordt gehouden met alle andere technologieën in een complex product als een smartphone, die ook zorgen voor winst. De uitspraak van het Hof zou gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van de boete in deze rechtszaak, en ook in alle daaropvolgende patentzaken in de techsector.

In zijn gang naar het Hooggerechtshof werd Samsung gesteund door onder meer Facebook en Google. Veel technologiebedrijven vroegen de afgelopen jaren om patenthervormingen, onder meer omdat er nu veel 'patenttrollen', kleine bedrijfjes die zelf geen producten maken, geld weten te verdienen door anderen aan te klagen wegens patentschending.