Overheid VS dreigt met opvragen iPhone-broncode in FBI-zaak

Het Amerikaanse ministerie van Justitie dreigt de broncode van het iPhone-besturingssysteem iOS op te eisen bij Apple, met de bijbehorende sleutel die het mogelijk maakt om software te valideren.

Dat staat in een document dat recentelijk bij de rechtbank is ingediend in de zaak tussen Apple en de FBI, die draait om het ontsleutelen van de telefoon van een terrorist, zo meldt Reuters.

De FBI wil dat Apple software maakt die het mogelijk maakt om de pincode van de iPhone 5c oneindig te raden. Met de broncode van iOS en de bijbehorende softwaresleutel zou de opsporingsdienst zo'n programmaatje zelf kunnen schrijven.

Het ministerie dreigt met het opvragen van de broncode in een voetnoot van een juridisch document. Daarin stelt het ministerie al wel dat dit vermoedelijk "minder acceptabel" is voor Apple, maar dat het minder werk zou opleveren voor het bedrijf.

Een bron die bekend is met de zaak zegt tegen Reuters dat het ministerie niet van plan is om daadwerkelijk het opsturen van broncode af te dwingen. Volgens een bron binnen Apple maakt het bedrijf zich hier ook geen zorgen over.

Lavabit

Technologiebedrijven bewaken hun broncode normaal gesproken zeer streng, om misbruik en diefstal te voorkomen. Voor zover bekend heeft de Amerikaanse overheid nooit daadwerkelijk de broncode van software gevorderd via een gerechtelijk bevel.

Wel heeft de Amerikaanse overheid e-mailprovider Lavabit gedwongen om een sleutel te overhandigen die het mogelijk maakte om e-mailverkeer af te luisteren. In plaats daarvan besloot Lavabit, een website die onder meer door klokkenluider Edward Snowden werd gebruikt, zijn dienst totaal op te doeken.

Volgens advocaat Jesse Binnall van Lavabit zou het opvragen van broncode nog een stap verder gaan. "Dat is echt de sleutel van het koninkrijk." Wie in bezit is van de broncode en de softwaresleutel zou allerlei aanpassingen aan iOS kunnen doen, zonder dat zichtbaar is dat Apple hier niet zelf achter zit.

Hooggerechtshof

Mogelijk moet de ruzie tussen de Apple en de FBI uiteindelijk worden uitgevochten voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Een beslissing van de hoogste rechtbank zou in de toekomst grote gevolgen kunnen hebben op veel andere rechtszaken, dus staat de Apple-zaak extra in de schijnwerpers.

Op 22 maart houdt de rechtbank in Californië een zitting over het bezwaar van Apple tegen het kraken van de iPhone.

Lees meer over:
Tip de redactie