Onverwacht bracht Google deze week een nieuwe testversie van zijn besturingssysteem Android uit. De nieuwe versie, met de voorlopige werknaam Android N, bevat vooral kleine verbeteringen.

Multitasking

Wie in de afgelopen paar jaar een Samsung-telefoon of -tablet heeft gekocht, kon misschien al meerdere apps naast elkaar draaien op één scherm. Deze functie is nu ook door Google in de kern van Android verwerkt.

Op smartphones kunnen apps in landschapmodus naast elkaar draaien, en in portretmodus boven elkaar. In principe werkt dit met alle apps, tenzij ontwikkelaars dit nadrukkelijk verbieden. Voorlopig is het echter wel mogelijk dat de interface van apps niet goed berekend zijn op een modus waarin slechts de helft van het scherm beschikbaar is.

Multitasking in Android N (tablet)

Multitasking in Android N (tablet)

Sowieso is het nut van de functie op smartphones beperkt - beide apps die naast elkaar draaien hebben eigenlijk net te weinig ruimte. Op tablets is multitasken een stuk logischer, en is het ook mogelijk om één app tweederde van het scherm in te laten nemen, terwijl een andere app de rest krijgt.

Ook handig is een nieuwe manier om snel van app te wisselen. Door meermaals op het icoontje voor recente apps te drukken kan snel worden gewisseld, een beetje zoals de alt-tab-functie in Windows.

Bekijk de belangrijkste veranderingen in onze video

De veranderingen in Android N
De veranderingen in Android N

Notificaties

De meldingen die je ontvangt van apps zien er in Android N wat anders uit. Meldingen van verschillende mensen binnen een app worden gegroepeerd en het logo dat aanduidt van welke app een notificatie komt is kleiner.

Belangrijker nog is dat je nu ook op notificaties kunt reageren zonder de bijbehorende app te openen. Ontvang je bijvoorbeeld een bericht van Google-app Hangouts, dan kun je vanuit de notificatie een bericht terug tikken. Ontwikkelaars moeten hier ondersteuning voor inbouwen, dus bij veel apps werkt dit nu nog niet.

Notificaties en snelle instellingen

Notificaties en snelle instellingen

Boven het notificatie-overzicht zit net als in eerdere Android-versies nog een lijst met snelkoppelingen die het onder meer mogelijk maken om wifi, Bluetooth en de vliegtuigmodus aan of uit te zetten. Deze iconen zijn nu een stuk compacter geworden, zodat ze minder ruimte op het scherm innemen als je dit menu niet helemaal uitklapt.

Doze

In Android Marshmallow introduceerde Google de functie 'Doze' (sluimeren). Die moet ervoor zorgen dat een apparaat, door bepaalde functies tijdelijk uit te schakelen, energiezuiniger wordt als hij een tijdje niet wordt gebruikt.

Voor de functie gebruikt Google de bewegingssensor in Android-apparaten. Als een toestel een tijd stil ligt, dan wordt Doze geactiveerd. Dat is erg nuttig voor tablets, maar werkt minder goed voor smartphones die ook vaak bewegen als ze niet in gebruik zijn.

In Android N wordt Doze sneller geactiveerd en moet de functie dus ook zorgen voor accubesparingen op smartphones. Hoe dit in de praktijk zal uitpakken valt nu nog niet te testen, omdat de bètaversie van Android N zich nog in een erg vroeg stadium bevindt en dus nog vrij onstabiel is.

Instellingen

Het instellingenscherm is flink op de schop gegaan. Hier staat nu meer tekst, om de gebruiker sneller een overzicht van belangrijke informatie te geven.

Veel categorieën in de instellingen hebben een subkop gekregen. Daarin is onder meer te zien hoe hard het geluid staat, hoe lang de resterende accuduur nog is en hoeveel ruimte er vrij is op het toestel. Zo hoef je minder vaak door te klikken naar de betreffende instelling.

Nieuw instellingenmenu

Nieuw instellingenmenu

Ook is navigeren door het instellingenmenu iets makkelijker geworden door de toevoeging van een uitklapbaar 'hamburgermenu' dat het mogelijk maakt om snel tussen categorieën te wisselen.

Kleine wijzigingen

Er zijn nog enkele andere kleine wijzigingen: een nieuwe databesparingsmodus zorgt dat op de achtergrond minder mobiele data wordt verbruikt, tenzij de gebruiker een app daar toestemming voor geeft.

Databesparing

Databesparing

Ook is het mogelijk geworden om de tekstgrootte in het hele systeem in één keer aan te passen. Daarnaast kun je nu informatie voor noodgevallen - bijvoorbeeld een contactpersoon of je bloedgroep - op het vergrendelscherm laten verschijnen.  Ook is het makkelijker geworden om inkomende telefoontjes van een bepaald nummer te blokkeren.

Voorlopige conclusie

De wijzigingen in Android N zijn beduidend kleiner dan die in Android L - toen het systeem visueel werd herzien - en in Android M - toen onder meer de privacyinstellingen van apps op de schop gingen.

Met name de mogelijkheid om apps in splitscreen te draaien zal worden verwelkomd door tabletgebruikers - bijvoorbeeld eigenaren van Googles eigen Pixel C-tablet met toetsenbord. Dat apparaat viel eerder juist tegen omdat de software niet erg geschikt was voor werkscenario's.

Verder is vooral de uitbreiding van de Doze-functie mogelijk belangrijk voor eigenaren van Android-toestellen. Wat de functie in de praktijk zal betekenen voor de accuduur van toestellen moet echter nog blijken.

Uitrol

Mensen die een Nexus-apparaat of een Pixel C bezitten, kunnen zich via de website van Google aanmelden voor het bètaprogramma van Android N. De update kan vervolgens via het Android-apparaat worden gedownload.

Dat is nog niet echt aan te raden. Android N is op veel plekken nog onstabiel, en het verleden heeft geleerd dat functies in de previewfase van Android soms ineens niet meer werken.

Vermoedelijk wordt de definitieve versie van Android N in de herfst uitgerold naar in ieder geval de Nexus 6, 5X, 6P, 9 en Pixel C.

Mensen met een ander Android-apparaat, bijvoorbeeld van Samsung of HTC, zullen vermoedelijk veel langer moeten wachten. Fabrikanten van Android-smartphones voeren zelf nog aanpassingen aan het systeem door, voordat een update wordt uitgerold naar gebruikers. Updates volgen daardoor vaak veel later, of blijven helemaal uit.