Maandag onthult Apple om 18.00 uur Nederlands tijd met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de iPhone SE. Dit verwachten we van het nieuwe model iPhone.

1. De iPhone SE wordt weer kleiner

In 2014 bracht Apple de iPhone 6 uit en stapte het bedrijf af van het 4 inch-formaat. De iPhone 6 en 6S hebben een 4,7 inch-scherm en de iPhone 6 Plus en 6S Plus zelfs een 5,5 inch-scherm.

De iPhone SE grijpt waarschijnlijk weer terug naar het verleden en krijgt volgens geruchten een 4 inch-scherm. Daarmee wordt het toestel net zo groot als bijvoorbeeld de iPhone 5 en 5S.

2. Het toestel krijgt een vertrouwd ontwerp

Over het design gaan de afgelopen maanden verschillende tegenstrijdige geruchten. De meest betrouwbare wijzen echter op een uiterlijk dat grotendeels gelijk is aan dat van de iPhone 5.

Mogelijk worden de hoekige randen van de iPhone 5 iets meer gebogen, maar het verschil zou minimaal zijn. Er gingen ook geruchten dat het ontwerp een combinatie van de iPhone 6 en iPhone 5 zouden zijn, maar het doorgaans zeer goed ingelichte 9to5mac spreekt dat dus tegen.

3. De hardware is niet het nieuwste van het nieuwste

Volgens diverse geruchten wordt de iPhone SE uitgerust met een A9- en M9-processor. Deze chips worden ook gebruikt in de iPhone 6S. Apple zou eerst een A8 en M8 (uit de iPhone 6) overwogen hebben, maar als later dit jaar de iPhone 7 uitkomt zou de SE dan twee generaties achterlopen.

Ook zou de iPhone SE de laatste cameravernieuwingen krijgen die vorig jaar in de iPhone 6S werden doorgevoerd. Dat betekent een 16 megapixelsensor en de mogelijkheid om in ultra hd video's te schieten. 

De kleinere iPhone krijgt waarschijnlijk wel slechts 1 in plaats van 2 GB werkgeheugen, komt beschikbaar met 16 en 64 GB opslag en heeft waarschijnlijk een vingerafdrukscanner.

Daarmee zou de iPhone SE een combinatie worden van de iPhone 5/5S wat betreft het uiterlijk en de iPhone 6/6S wat betreft de specificaties.

4. De iPhone SE wordt goedkoper en is snel te koop

Voor de exacte prijs moeten we de aankondiging van Apple nog afwachten, maar de verwachting is dat het nieuwe model zo'n 400 tot 500 dollar gaat kosten in de VS. De iPhone 6S kost daar 649 dollar en de iPhone 6 op dit moment nog 549 dollar.

In Nederland kost de iPhone 6S op dit moment 749 euro en de iPhone 6 wordt verkocht voor 639 euro. De iPhone SE zou dus 500 á 600 euro kunnen gaan kosten.

Mogelijk wordt de kleinere iPhone in de eerste landen vrijdag 25 maart al verkocht. Nederland zit vaak niet bij die eerste ronde en de iPhone SE zal waarschijnlijk enkele weken later hier in de winkel liggen.

De foto bij dit artikel is een door Macrumors samengestelde afbeelding op basis van geruchten.