'EU maakt zich op voor aanklacht in mededingingszaak Android'

De Europese Commissie lijkt zich op te maken voor een formele aanklacht in het onderzoek naar machtsmisbruik met Googles besturingssysteem Android.

De Commissie doet sinds vorig jaar onderzoek naar Android. Concurrenten van Google zijn nu gevraagd om documenten die zij eerder aan de Commissie stuurden te ontdoen van bedrijfsgeheimen, zodat ze aan Google kunnen worden getoond.

Dat zou normaal gesproken gebeuren nadat een zogenoemde 'mededeling punten van bezwaar' wordt verstuurd aan Google, meldt Bloomberg op basis van meerdere bronnen.

Die mededeling is in feite de aanklacht in een antitrustzaak en zet een proces in gang dat kan leiden tot flinke boetes.

Shopping

Bijna een jaar geleden klaagde de Europese Commissie Google al aan vanwege machtmisbruik met zijn zoekmachine. Resultaten van de eigen prijsvergelijker Google Shopping zouden bewust zijn voorgetrokken, ten nadele van de concurrentie. Google ontkent dit en de zaak loopt nog.

Ook vorig jaar kregen concurrenten van Google een verzoek om bedrijfsgeheimen uit hun documenten te schrappen. Dat gebeurde toen enkele weken voordat de Commissie officieel zijn aanklacht naar buiten bracht.

Concurrentie

In het onderzoek naar Android bekijkt de Europese Commissie of Google via het mobiele besturingssysteem zijn eigen diensten oneerlijk voorrang geeft. Makers van Android-telefoons leveren apps als Google Maps en Gmail standaard mee, waardoor anderen mogelijk worden buitengesloten.

In het verleden heeft Google zich tegen deze beschuldiging verweerd door te zeggen dat Android opensource is, en dat fabrikanten er ook voor kunnen kiezen om helemaal geen Google-diensten mee te leveren. Dan kunnen echter ook geen apps worden gedownload uit Google Play en werken sommige apps helemaal niet, omdat ze vertrouwen op achterliggende Google-diensten.

Woordvoerders van Google en de Europese Commissie wilden niet reageren op het bericht van Bloomberg.

Tip de redactie