Nieuwe versie Android krijgt splitscreen-modus en vernieuwde notificaties

Veel vroeger dan verwacht heeft Google de ontwikkelaarsversie van het nieuwe Android N vrijgegeven. Nieuw zijn onder meer splitscreen-modus en vernieuwde notificaties.

Dat meldt Google woensdag op een blog voor ontwikkelaars.

Voorheen gaf Google ontwikkelaars pas tijdens zijn I/O-conferentie in mei toegang tot een previewversie van Android. Door Android N vroeger beschikbaar te stellen, hoopt Google meer feedback van ontwikkelaars te krijgen.

Met de splitscreen-modus is het mogelijk om twee apps tegelijkertijd op één scherm te draaien. Gebruikers kunnen dan zelf bepalen hoeveel ruimte elk van de apps in beslag neemt, door de scheidingslijn te slepen.

Splitscreen op telefoons

Opvallend genoeg werkt de splitscreen-modus ook op telefoons. Zowel iOS als Windows 10 hebben al splitscreen, maar dat werkt enkel op tablets. Android-apps moeten door ontwikkelaars wel geschikt worden gemaakt voor de nieuwe splitscreen-modus.

Samsung biedt al langer in zijn aangepaste versie van Android een splitscreen-modus. In de basisversie zat de functie echter niet.

Ook wordt in Android N het notificatiescherm vernieuwd. Zo kunnen notificaties nu per app worden geordend. Notificaties zien er nu niet meer uit als smalle 'cards', maar gewoon één geheel wit vlak.

Daarnaast is er de mogelijkheid om direct onder een binnenkomende notificatie te reageren, zonder helemaal naar de app te hoeven.

Batterijbesparing

Onder de motorkap wordt in Android N de functie Doze verbeterd. Die batterijbesparende functie zit ook al in Android Marshmallow, en zorgt er voor dat de telefoon in een bespaarmodus wordt gezet wanneer hij een tijdje niet wordt bewogen.

In Android N start Doze al deels wanneer het scherm wordt uitgeschakeld, ook al is het toestel daarna nog wel in beweging. Welke functies bij het uitschakelen van het scherm in standby worden gezet, is nog niet duidelijk.

Wanneer Android N door Google voor gebruikers beschikbaar wordt, is nog niet bekend. Google maakte de nieuwe variant in de zomer beschikbaar voor fabrikanten als Samsung, LG en Sony. Vaak duurt het daarna nog even voor de versie door Android-fabrikanten worden uitgerold; momenteel draait slechts 2,3 procent van de Android-gebruikers de nieuwste versie 6.0.

Bèta

Ook normale gebruikers kunnen een bètaversie van Android N proberen. Op een speciale site kunnen zij zich aanmelden. Vervolgens kunnen ze de bètasoftware installeren door de telefoon vanuit de instellingen bij te werken.

Mensen die zich aanmelden voor het bètaprogramma krijgen ook in de toekomst als eerste toegang tot tests van nieuwe Android-versies.

Lees meer over:
Tip de redactie