De FBI heeft de hulp van Apple helemaal niet nodig om een iPhone van een terrorist te kraken, stelt klokkenluider Edward Snowden. 

"De FBI zegt dat Apple de exclusieve technische mogelijkheden heeft om de telefoon te ontgrendelen", aldus Snowden tijdens een bijeenkomst van Common Cause. "Met alle respect, dat is de grootste onzin." 

De zaak tussen Apple en de FBI gaat over een versleutelde iPhone van een van de schutters van het bloedbad in San Bernardino vorig jaar. De FBI wil dat Apple helpt bij het ontgrendelen van de iPhone, zodat gegevens op de smartphone kunnen worden ingezien.

Apple weigert dat, omdat daarmee de veiligheid van alle iPhone-gebruikers in het geding zou komen. Ook vreest het bedrijf voor een precedent dat daarmee geschapen wordt.

Consensus

"De wereldwijde technolgische consensus is tegen de FBI", vervolgt Snowden in een tweet. Volgens hem zijn er genoeg manieren waarop de FBI zonder hulp van Apple de iPhone had kunnen kraken.

Snowden haalt onder meer een blog aan van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLU. Daarin zou worden uitgelegd hoe de FBI zelf de iPhone had kunnen kraken. "En dit is maar één voorbeeld", aldus Snowden.