Vodafone start dit jaar met bellen via 4G en wifi

Vodafone gaat het nog dit jaar mogelijk maken om te bellen via het 4G-netwerk en via wifi.

Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend tijdens een evenement op zijn hoofdkantoor in Amsterdam.

De introductie van de nieuwe technologie moet zorgen voor een betere belverbinding binnenshuis. Nu wordt er nog gebeld via 2G, wat binnenshuis vaak een slechter bereik biedt dan 4G of wifi. 

Volgens de provider heeft ruim een kwart van de Nederlanders thuis connectiviteitsproblemen. De introductie van de nieuwe belmethodes moet bijdragen aan een oplossing daarvoor.

Najaar

Ook KPN en T-Mobile maakten al bekend dat zij bellen via 4G (VoLTE) in 2016 wil introduceren. Details daarover zijn nog niet bekend. KPN zei maandag bovendien dat de provider volgend jaar wil starten met wifi-bellen.

Vodafone introduceert de nieuwe technologieën in het najaar voor consumenten. Zakelijke klanten zijn in 2017 aan de beurt. Een exacte introductiedatum is niet bekend.

Bellen via 4G en wifi moet zorgen voor een betere gesprekskwaliteit. Bovendien kan tijdens het bellen een snelle dataverbinding in stand blijven. Bij bellen via het 2G-netwerk kan niet tegelijk 4G worden gebruikt.

Databundel

Vodafone belooft dat het geen probleem zal zijn om tijdens een gesprek te switchen van wifi naar 4G of 3G. Tijdens het bellen worden geen MB's uit de databundel, maar wel belminuten verbruikt.

Het is nog niet bekend met welke toestellen de nieuwe beltechnologieën zullen werken. Steeds meer smartphones ondersteunen VoLTE en wifi-bellen, maar ze moeten ook nog apart worden gecertificeerd voor gebruik op het Vodafone-netwerk. Daar wordt nog aan gewerkt.

In eerste instantie zal het alleen in Nederland mogelijk zijn om te bellen via 4G en wifi. Tijdens het roamen in het buitenland zal dit nog niet werken.

Grenzen

Vodafone zegt dat bijna 8 procent van de klanten minstens één keer per week last heeft van een gesprek dat halverwege wegvalt. "Veel van de dropped calls die je ziet komen van mensen die over de grens België, Duitsland of Frankrijk ingaan", aldus technisch directeur Eben Albertyn van de provider.

Volgens Vodafone is het moeilijk om de situatie aan de grens te verbeteren, maar kan het gebruik van 4G- en wifi-bellen in de rest van Nederland zorgen voor stabielere belverbindingen.

Lees meer over:
Tip de redactie