China boos om Amerikaanse exportrestricties voor telecombedrijf ZTE

Het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken is boos op de VS, omdat het land de wereldwijde export van goederen naar het Chinese telecombedrijf ZTE verbiedt.

De exportrestricties gelden vanaf dinsdag, en gelden voor elk bedrijf, wereldwijd, dat Amerikaanse producten naar het Chinese ZTE wil verschepen.

"China is er tegen dat de VS zijn nationale wetgeving gebruikt om Chinese bedrijven sancties op te leggen", zegt woordvoerder Hong Lei van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

"We hopen dat de VS met deze onjuiste acties stopt en voorkomt dat de Chinees-Amerikaanse handelssamenwerking en bilaterale betrekkingen beschadigen", aldus de woordvoerder.

De Amerikanen onderzochten ZTE in 2012 al voor het schenden van het handelsembargo tegen Iran. ZTE zou voor miljoenen dollars aan hardware en software hebben verkocht aan de grootste telecomprovider van Iran.

De VS verbood jarenlang de verkoop van Amerikaanse technologie aan Iran. ZTE wordt door de VS beschuldigd van het doorverkopen van Amerikaanse producten aan Iran.

De exportsancties van de VS treffen naast ZTE ook zijn Chinese dochterondernemingen Kangxun Telecommunications Ltd en Beijing 8-Star en het Iraanse ZTE Parsian.

Lees meer over:
Tip de redactie