De Koninklijke Marechaussee heeft in 2015 bij de grenscontrole op Schiphol 3.387 mobiele telefoons en simkaarten onderzocht, fors meer dan voorgaande jaren.

Het aantal gecontroleerde telefoons en simkaarten is daarmee sinds 2013 verdubbeld, blijkt uit een Wob-verzoek van de Nederlandse stichting Freedom Inc.

Sinds 2010 controleert de Marechaussee jaarlijks ruim 1.500 telefoons en simkaarten op de grensovergang bij Schiphol. In 2013 lag het op 1.642 stuks, in 2014 werden 2.276 telefoons en simkaarten gecontroleerd.

Het aantal onderzochte harde schijven, overige geheugendragers en andere elektronica ligt veel lager. Zo werden in 2015 67 harde schijven, 201 overige geheugendragers, 4 audio-video-apparaten en 11 overige digitale componenten op de grensovergang onderzocht.

De onderzochte telefoons en simkaarten waren altijd van verwachten, volgens een woordvoerder van de Marechaussee. Daarbij zochten 'speciale digitale rechercheurs' van de Marechaussee naar strafbare feiten op de apparaten.

De Marechaussee houdt volgens Freedom Inc niet specifiek bij hoeveel van de onderzochte apparaten toebehoort aan reizigers. Geen enkele reiziger diende een klacht in tegen het onderzoek van de apparaten.