Het volgende high-end toestel van HTC zou HTC 10 heten, en zowel specificaties en foto's van de telefoon zijn vrijdag uitgelekt.

Foto's van de HTC 10 zijn online geplaatst door zowel Onleaks als Evleaks, die regelmatig al vroeg juiste informatie over nog te verschijnen telefoons in handen hebben.

Volgens beide bronnen stapt HTC af van zijn One M-naamgeving van de afgelopen jaren, met onder meer de One M8 en M9. Het nieuwe toestel zou simpelweg HTC 10 gaan heten.

Onleaks zegt een prototype van het toestel in handen te hebben. Die telefoon heeft een 5,15 inch scherm met qhd-resolutie (2560 bij 1440 pixels), en gebruikt de Qualcomm Snapdragon 820-chip met 4 GB werkgeheugen.

Fysieke thuisknop

Daarnaast heeft het vermeende prototype een 12 megapixelcamera, en een USB type C-poort. Foto's van het zwarte prototype van Onleaks komen overeen met afbeeldingen van een zilverkleurig toestel van Evleaks.

Het ontwerp wijkt af van de HTC One M9 door onder meer speakers op de onderzijde in plaats van op de voorzijde van het toestel. Ook is de lens op de achterkant rond en niet vierkant.

Bovendien heeft de getoonde telefoon een thuisknop en functietoetsen onder het scherm. Dat is opvallend, want de afgelopen jaren gebruikten Android-toestellen van HTC softwareknoppen op het scherm.

Of de fysieke thuisknop zoals bij andere high-end Android-telefoons een vingerafdrukscanner bevat is niet duidelijk.