Het is niet mogelijk om apps te installeren op MicroSD-kaarten in de nieuwe Samsung Galaxy S7 en LG G5. Een nieuwe Android-functie is door de fabrikanten niet overgenomen.

Met Android 6.0 introduceerde Google de functie Adoptable Storage, die het mogelijk maakt om een SD-kaart zo te formatteren dat hij wordt gezien als intern smartphonegeheugen.

Daarmee werd het ook mogelijk om apps direct naar een SD-kaart te installeren, iets dat eerder niet kon in Android.

Samsung en LG hebben Adoptable Storage allebei niet ingevoerd op hun nieuwste toestellen, blijkt uit tests van Android Central en Ars Technica. Daardoor zullen mensen die bijvoorbeeld veel grote games installeren eerder tegen de opslaglimiet aan lopen.

Opkomende markten

In een verklaring zegt Samsung dat de nieuwe Android-functie ervoor kan zorgen dat de SD-kaart van de gebruiker bij het eerste gebruik onverwacht wordt geformatteerd, waardoor gegevens verloren gaan. Het bedrijf zegt te denken dat mensen hun SD-kaart sowieso vooral willen gebruiken om foto's en video's op te bewaren. Dat is nog steeds mogelijk.

"Adoptable Storage is ook vooral gericht op opkomende markten waar apparaten met 4 tot 8 GB aan opslag gewoon zijn", aldus Samsung, dat zijn Galaxy S7 zelf voorziet van 32 GB opslagruimte. 

LG heeft nog niet uitgelegd waarom ervoor is gekozen om geen gebruik te maken van Adoptable Storage.