Technologieconcern Apple werkt aan veiligheidsmaatregelen die het nog lastiger moeten maken toegang te krijgen tot de informatie op een iPhone. 

Dat zou een nieuwe barrière opwerpen voor veiligheidsdiensten die toegang willen krijgen tot de gegevens, zeggen bronnen tegen The New York Times.

De onthulling komt op een gevoelig moment. Apple staat momenteel lijnrecht tegenover de Amerikaanse FBI, die toegang wil tot een iPhone die is gebruikt door een van de schutters van het bloedbad in San Bernardino. De opsporingsdienst wil dat het bedrijf de software van de iPhone aanpast, zodat een onbeperkt aantal pogingen kan worden gedaan om de pincode te raden.

Volgens Apple zou het opheffen van de beveiliging een ongewenst precedent scheppen, dat er ook voor zorgt dat alle andere iPhones minder goed beveiligd zijn.

Eenmalig

Net als andere tech- en telecombedrijven heeft Apple in het verleden wel meegewerkt met verzoeken om data van hun klanten. Maar het bedrijf vindt het een brug te ver gaan om het besturingssysteem iOS speciaal voor de FBI aan te passen.

Door nu al te werken aan nog sterkere beveiliging, zou het bedrijf ervoor willen zorgen dat de 'FBI-hack' slechts eenmalig werkt, ook al wordt de opsporingsdienst in het gelijk gesteld door de rechter. Voor toekomstige zaken zou de FBI dan niet kunnen teruggrijpen naar dezelfde software.

Cook

In een interview met ABC News zegt CEO Tim Cook de zaak tussen Apple en de FBI eventueel te willen uitvechten voor het Hooggerechtshof.

De software die geschreven moet worden waardoor de FBI toegang krijgt tot de telefoon van een van de schutters in San Bernardino zou volgens Cook "slecht zijn voor Amerika". Hij noemt de hack ook "het software-equivalent van kanker".

"Als een rechtbank nu kan vragen of wij deze software kunnen maken, denk dan eens na wat ze ons nog meer kunnen vragen om te maken", aldus Cook. "Misschien wel een besturingssysteem voor surveillance. Of misschien de mogelijkheid voor opsporingsdiensten om de camera aan te zetten. Ik weet niet waar dit stopt."

Video: Cook noemt eventuele iPhone-hack 'software-equivalent van kanker'

Apple-baas noemt iPhone-hack 'software-equivalent van kanker'
Apple-baas noemt iPhone-hack 'software-equivalent van kanker'

iPhone 5c

De iPhone die de FBI wil kraken is een 5c, een ouder model zonder vingerafdrukscanner. Nieuwere iPhones die wel zijn voorzien van zo'n scanner, vanaf de 5s, hebben een speciaal element in de telefoon die het hacken van het toestel nog moeilijker maakt.

De hack die de FBI wil uitvoeren op de iPhone 5c zou daarom niet werken op nieuwere iPhones. Maar Apple heeft tegen diverse Amerikaanse media gezegd dat het ook op nieuwere toestellen mogelijk zou zijn om software te schrijven die het mogelijk maakt om wachtwoorden oneindig te kunnen raden.