Microsoft-oprichter Bill Gates vindt dat Apple moet meewerken in het onderzoek van de FBI naar het bloedbad in San Bernardino. De FBI wil dat Apple een iPhone van een van de schutters hackt, zodat de informatie op de smartphone kan worden bekeken.

Bill Gates vindt dat techbedrijven moeten worden gedwongen mee te werken met de autoriteiten, liet hij weten in een interview met The Financial Times dinsdag.

Apple weigert de smartphone te kraken. Het bedrijf zegt dat daarmee de veiligheid van andere Apple-telefoons verslechtert en dat het een "gevaarlijk precedent" schept, omdat de FBI dan ook kan vragen in andere telefoons binnen te dringen.

Gates is het daar niet mee eens, omdat het om een "specifiek geval" gaat. De FBI "vraagt niet om iets algemeens, ze vragen iets heel specifieks", aldus de Microsoft-oprichter.

Bankgegevens

"Het vragen om gegevens op een telefoon is niet anders dan het opvragen van bankgegevens. Een bank zou ook geen lint om een harde schijf binden en zeggen: laat mij dit lint niet doorknippen, omdat je me dan zal dwingen dat vaker te doen."

De reactie van Gates is bijzonder, omdat grote techbedrijven als Facebook, Twitter en Google juist de kant van Apple kiezen in het hackdebat. Ze vrezen dat de privacy van gebruikers in het geding is.

Gates hoopt dat het debat daarover doorgaat, zodat er regelgeving komt over toegang tot informatie voor overheden. Het is volgens de voormalige Microsoft-topman belangrijk dat mensen niet gaan denken dat het beter is als overheden geen toegang krijgen tot informatie.

FBI

De FBI heeft laten weten dat ze alleen toegang wil tot de iPhone van de schutter, om te zien of er terroristische motieven waren voor de schietpartij in San Bernardino in december. Daarbij kwamen 14 mensen om het leven en raakten 22 mensen gewond.

De zakenkrant The Wall Street Journal schrijft dinsdag dat de FBI echter wel degelijk meerdere smartphones van Apple wil binnendringen.

Volgens anonieme bronnen wil de recherchedienst in twaalf onderzoeken Apple via de rechter dwingen smartphones te hacken. Het zou daarbij niet gaan om terrorismezaken.

Bevolking

Uit een representatieve enquête van onderzoeksbureau Pew Research blijkt dat een meerderheid van de Amerikaanse bevolking vindt dat Apple met de FBI moet meewerken.

Van de duizend ondervraagde mensen vindt 51 procent dat Apple de smartphone moet hacken. 38 procent stelt Apple in het gelijk. De resterende 11 procent liet weten geen mening over de kwestie te hebben.