Sony lanceert drie nieuwe Xperia-smartphones. De drie toestellen zijn de eersten in de nieuwe Xperia X-serie en heten Xperia X, Xperia X Performance en Xperia XA.

De Xperia X-serie is voorzien van een nieuw soort autofocus waarmee zelfs de vluchtigste momenten accuraat vastgelegd kunnen worden, zo claimt Sony. Dat komt doordat de camera's zijn voorzien van een snufje dat snelle bewegingen van een object kan voorspellen.

Grote batterij

De Xperia X draait op de Qualcomm Snapdragon 650 processor, de Xperia X Performance op de Qualcomm Snapdragon 820 processor en de Xperia XA op de Mediatek Helio P10. Dat maakt de Xperia X Performance tot het vlaggenschipmodel en de Xperia X en Xperia XA tot modellen uit het middensegment.

De smartphones zijn allen voorzien van Qnovo-oplaadtechnologie voor heel snel opladen en een grote batterij. Volgens Sony moet die het twee dagen uit kunnen houden voordat er weer opgeladen moet worden.

5 inch

Alle aangekondigde modellen zijn voorzien van schermen van 5 inch. De Xperia X en Xperia X Performance hebben een vingerafdrukscanner, de Xperia XA niet. Daarom heeft de laatste ook een veel kleinere rand om het scherm dan de andere twee. Ook is de Xperia X Performance waterdicht.

De nieuwe Xperia X-modellen zijn straks allemaal beschikbaar in vier kleuren, waaronder goud en roze. Ze zijn aan het begin van de zomer te koop in Nederland. De XA kost 299 euro, de X heeft een prijs van 599 euro. De exacte prijs van de X Performance is nog niet bekend, maar zal in ieder geval hoger liggen dan de prijs van de X.

Ear

Sony toonde daarnaast nog de Xperia Ear, een Bluetoothheadset die fungeert als digitale assistent. Zo kunnen er berichten worden voorgelezen en routeaanwijzingen worden gegeven.

De headset ondersteunt daarnaast spraakbesturing, zodat er ook berichten kunnen worden verstuurd met het apparaat. Het doosje dient ook als oplader. De ear wordt ook rond de zomer verwacht. 

Video: Sony presenteert nieuwe Xperia X

Sony presenteert nieuwe smartphone
Sony presenteert nieuwe smartphone