De nieuwe HP Elite x3 is een smartphone met Windows 10, die in combinatie met de juiste accessoires ook als desktopcomputer of laptop kan worden gebruikt. 

HP noemde de Elite x3 een phablet bij de aankondiging op Mobile World Congress in Barcelona. Het toestel heeft een 5,96 inch-scherm en maakt gebruik van een Qualcomm Snapdragon 820-chip en 4GB geheugen. De 64GB opslag kan met een microSD-kaart worden uitgebreid naar maximaal 2 terabyte.

Met behulp van speciale docks verandert de Elite x3 in een computer. De HP Desk Dock verbindt de telefoon met een monitor, muis en toetsenbord, terwijl de HP Mobile Extender een scherm, toetsenbord en trackpad is waarmee de telefoon als laptop fungeert.

Microsoft

De HP-telefoon gebruikt Microsoft's Continuum om snel te schakelen tussen de telefoon- en desktopomgeving. Is het toestel aangesloten op één van de docks, dan ziet het besturingssysteem er uit als Windows op een traditionele computer. 

Microsoft toonde in 2015 een eigen dock, waarmee het mogelijk is om Lumia-telefoons als desktopcomputers te gebruiken. Acer liet eerder dat jaar ook al een eigen alternatief zien. HP is de eerste met een smartphone die als desktopcomputer en als laptop kan worden gebruikt. 

Bekijk hoe de Lumia 950 XL als pc gebruikt kan worden:

De Elite x3 wordt in de zomer van 2016 verwacht. Een prijs voor de smartphone en bijbehorende docks is nog niet bekendgemaakt.

Lees meer over Mobile World Congress in ons dossier