Apple wil dat het Amerikaanse Congres en niet de rechter zich uitspreekt over het verzoek van justitie om een iPhone voor de FBI te kraken.

Het Amerikaanse Congres heeft CEO Tim Cook van Apple en FBI-directeur James Comey uitgenodigd te getuigen over het geschil tussen de twee partijen.

De FBI heeft Apple middels een verzoek bij de rechter gedwongen de iPhone van de San Bernardino-schutters te kraken. Bij de schietpartij in Californië afgelopen december kwamen veertien mensen om het leven.

Oplossing

Apple weigert de versleuteling van de iPhone te kraken, omdat het op die manier zijn eigen beveiliging moet ondermijnen.

Bovendien vreest Apple dat het helpen van de FBI met dit verzoek een 'gevaarlijk precedent' vormt voor zaken in de toekomst. Apple ziet zich in die uitspraak gesteund door andere grote techbedrijven als Google, Facebook, Twitter en WhatsApp.

Hooggeplaatste medewerkers van Apple hebben de pers vrijdagnacht gezegd dat het Amerikaanse Congres de juiste plaats is om een oplossing voor het probleem te vinden.

Wachtwoord veranderd

Ook zei een topman van Apple vrijdag tegen een journalist van Buzzfeed dat het wachtwoord van de iPhone is veranderd, kort nadat de overheid het toestel in bezit kreeg. Dit moet zijn gebeurd binnen 24 uur nadat de autoriteiten de telefoon in handen hadden gekregen. Mogelijk veranderde de FBI of andere overheidsdienst het wachtwoord zelf.

Was het wachtwoord niet veranderd dan zou de informatie in de telefoon gewoon toegankelijk zijn geweest, stelt de topman.

Nu de data versleuteld is, zorgen teveel verkeerde inlogpogingen voor het wissen van de telefoon. De FBI wil dat Apple een speciale versie van iOS maakt, met een zwakte die de FBI kan gebruiken om binnen te komen. Enkel Apple kan zo'n versie van iOS installeren.

Een federale rechter in Californië heeft voor 22 maart een hoorzitting gepland over het verzoek van justitie.