Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een motie ingediend waarmee het Apple wil dwingen mee te werken aan het kraken van de iPhone van een terrorist.

"In plaats van met het gerechtelijk bevel mee te werken aan een onderzoek naar een dodelijke terroristische aanslag, reageert Apple door dat bevel publiekelijk af te wijzen", schrijven aanklagers van de Amerikaanse overheid vandaag, meldt ABC.

De aanklagers vragen de rechter om Apple te dwingen de eis van eerder deze week  na te komen. De Amerikaanse overheid wil dat Apple de FBI helpt met het kraken van de iPhone van terrorist Syed Farook. Daarvoor wil de FBI dat Apple een bewust kwetsbaar gemaakte versie van iOS op de iPhone van Farook installeert.

Gevaarlijk precedent

Het Amerikaanse ministerie van Justitie reageert met de motie mede op de brief van Apple-CEO Tim Cook. Die noemde de eis van de rechter in een publieke brief eerder deze week "een gevaarlijk precedent".

Apple weigert zijn eigen beveiliging op die manier te ondermijnen, en vreest dat wanneer het de Amerikaanse overheid in dit geval helpt, dat de deur opent naar meer eisen in de toekomst. De overheid van de VS onderstreept dat de eis juist eenmalig is.

Wachtwoord

Een topman van Apple zou vrijdag tegen een journalist van Buzzfeed hebben gezegd dat het Apple ID-wachtwoord van de telefoon is veranderd kort nadat de overheid de iPhone in bezit kreeg. Dit moet zijn gebeurd binnen 24 uur nadat de autoriteiten de telefoon in handen hadden gekregen.

Was het wachtwoord niet veranderd dan zou de informatie in de telefoon gewoon toegankelijk zijn geweest, stelt de topman.

Hij zegt ook alternatieve methoden te hebben aangedragen om aan de informatie in de telefoon te komen. Eén van die manieren zou zijn om de telefoon te verbinden met een wifi-netwerk. Medewerkers van Apple kregen dit echter niet voor elkaar, maar kwamen er zo wel achter dat het wachtwoord was veranderd. 

​Steun

Apple ziet zich in zijn standpunt gesteund door onder meer Google, Facebook, Twitter en WhatsApp. CEO's van de bedrijven vinden terrorismebestrijding van groot belang, maar noemen het bewust kraken van de eigen beveiliging net als Cook een gevaarlijk precedent.

De FBI kan de iPhone van Farook niet zelf kraken, omdat de telefoon na een aantal verkeerd ingevoerde toegangscodes de inhoud van het toestel verwijdert. Sinds iOS 8 zegt Apple in principe niet meer bij gegevens van klanten te kunnen.

Door een lekke versie van iOS op het toestel te installeren kan dat wel, maar alleen Apple kan zo'n versie op iPhones installeren. Mocht Apple blijven weigeren, zal de zaak bij het Amerikaans Hooggerechtshof moeten voorkomen.

Donald Trump: 'boycot Apple'

Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump roept vrijdagavond op tot een boycot van Apple-producten, zolang Apple niet meewerkt aan de eis van de Amerikaanse overheid. Trump heeft de tweet waarin hij de oproep doet inmiddels verwijderd. De tweet werd verstuurd vanaf een iPhone. Trump deed de oproep ook tegenover een publiek in de Amerikaanse staat South Carolina, tijdens zijn campagne.

Video: bekijk de reactie van Trump