Facebook en Twitter steunen Apple in de strijd tegen de FBI, die graag informatie wil halen van de iPhone die gebruikt is bij het bloedbad in de Amerikaanse stad San Bernadino in december.

Een Amerikaanse rechter wil Apple dwingen de FBI te helpen met het kraken van de telefoon, maar daar verzet het bedrijf zich tegen. De telefoon kan alleen gekraakt worden met hulp van de fabrikant.

Twitter-directeur Jack Dorsey twitterde dat zijn bedrijf achter Apple staat. Ook bedankte hij Apple-baas Tim Cook voor zijn leiderschap, meldt het Amerikaanse persbureau AP

Facebook laat in een verklaring weten dat het terrorisme veroordeelt. Ook spreekt het bedrijf zijn waardering uit voor het belangrijke werk dat de autoriteiten doen om de veiligheid van mensen te waarborgen.

Maar het bedrijf stelt ook dat het op een "agressieve manier zal strijden tegen maatregelen voor bedrijven om de veiligheid van hun systemen te  verzwakken". Donderdag schaarden Google en Whatsapp zich al achter Apple.

Precedent

Apple komt in protest omdat het bedrijf bang is dat het kraken van één iPhone precedent schept voor toekomstige zaken. Wanneer de beveiligingssleutel eenmaal bekend is, kan de encryptie van iOS door iedereen met die sleutel worden gebroken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet na de brief weten dat het verzoek eenmalig was en er geen precedent zou ontstaan. 

Apple heeft inmiddels langer de tijd gekregen om te reageren op het bevel van de rechter. In eerste instantie zou Apple dinsdag officiëel moeten reageren, maar het bedrijf heeft nu tot vrijdag 28 februari de tijd gekregen, meldt Bloomberg.

McAfee

De controversiële cybersecurityexpert en presidentskandidaat John McAfee heeft ondertussen aangeboden de iPhone gratis te hacken voor de FBI. Zo hoeven de inlichtingendiensten Apple niet om medewerking te vragen en wordt er volgens McAfee een gevaarlijk precendent voorkomen.

McAfee zegt zijn schoen te zullen opeten op live televisie als zijn team van hackers de telefoon niet kan kraken.