Sundar Pichai en Jan Koum, de topmannen van respectievelijk Google en Whatsapp, hebben zich achter Apple geschaard. Een Amerikaanse rechter wil Apple dwingen de FBI te helpen met het kraken van een iPhone, maar daar verzet het bedrijf zich tegen.

De opsporingsdienst FBI wil graag informatie van een iPhone halen die gebruikt is bij het bloedbad in de Amerikaanse stad San Bernadino in december.  Dat kan echter niet zonder de hulp van de fabrikant van het apparaat.

Apple-baas Tim Cook liet woensdag in een openbare brief van zich horen en zei dat zijn bedrijf zich fel zal verzetten tegen de uitspraak van de rechter.

Steun

"Een belangrijk bericht van Tim Cook. Door bedrijven te dwingen hacken mogelijk te maken komt de privacy van de gebruikers op het spel te staan", meldde Pichai via Twitter.

"We bouwen veilige producten die je informatie veilig houden en we geven overheden alleen toegang gebaseerd op legale verordeningen. Maar dat is een heel ander verhaal dan de eis dat bedrijven het mogelijk maken om gebruikersapparaten en data te kraken."

Whatsapp-oprichter Jan Koum sprak zich uit op Facebook en zei hij dat hij "het niet meer eens kon zijn met de woorden van Tim Cook".  Actiegroep Reform Government Surveillance, met daarin onder meer bedrijven als Microsoft, Facebook en Twitter, laat in een verklaring weten te vinden dat "technologiebedrijven niet verplicht moeten worden achterdeuren in hun software in te bouwen."

Precedent

Apple komt in protest omdat het bedrijf bang is dat het kraken van één iPhone precedent schept voor toekomstige zaken. Wanneer de beveiligingssleutel eenmaal bekend is, kan de encryptie van iOS door iedereen met die sleutel worden gebroken.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet na de brief weten dat het verzoek eenmalig was en er geen precedent zou ontstaan.