
Apple moet telefoon van terrorist kraken van rechter
Farook schoot in december samen met zijn vrouw veertien mensen dood in het Amerikaanse San Bernardino. Bij de aanslag raakten ook 22 mensen gewond. Een rechter bepaalde dinsdag dat het bedrijf "reële technische assistentie" moet verlenen.
De inlichtingendiensten willen de telefoon van de dader doorzoeken. Dat lukt echter niet, omdat ze nog niet door de beveiliging heen zijn.
Als ze het te vaak proberen, zorgt ingebouwde software ervoor dat alle gegevens worden gewist. De inlichtingendiensten willen dat Apple die functie omzeilt, zodat ze oneindig pincodes kunnen uitproberen.
Encryptie
Technologiebedrijven hebben de afgelopen jaren juist hun best gedaan om de consument ervan te overtuigen dat ze degelijke encryptie moeten gebruiken.
Ze wilden hun imago verbeteren, nadat uit informatie van klokkenluider Edward Snowden was gebleken dat de geheime dienst NSA zich via kwetsbaarheden in software met gemak toegang tot communicatiemiddelen verschafte.
Onmogelijk
In oktober 2015 stelde Apple nog tegenover een rechter dat het voor het bedrijf onmogelijk is om een toestel dat draait op iOS 8 of hoger te kraken. Alleen de gebruiker kan dat.
Bij oudere toestellen heeft het bedrijf wel de technische mogelijkheid om de beveiliging te kraken. In dit geval gaat het om zo'n ouder toestel; de iPhone 5C.
Het bedrijf vroeg de rechter destijds al dat niet te vragen van het bedrijf, omdat dat het vertrouwen tussen Apple en zijn klanten zou schaden.