Telecomproviders die een gratis smartphone bij een abonnement aanboden, hebben de wet overtreden. Dat stelt juridisch dienstverlener Consumentenclaim na een uitspraak daarover door de Hoge Raad.

De prijs van de smartphone is als lening meegerekend in de abonnementskosten. Omdat mensen de hoogte van die lening niet wisten, hebben ze daarmee de wet overtreden, stelt Consumentenclaim.

De Hoge Raad bepaalde vrijdag in een zaak over de zogenoemde 'all-in'-prijs dat consumenten over de kosten op de hoogte moeten worden gebracht. Informatie moet 'duidelijk en begrijpelijk' zijn geformuleerd.

Volgens Consumentenclaim werden de ware kosten van de telefoon verborgen gehouden. De firma, die zich bezighoudt met massaclaims, gaat onderzoeken op welke abonnementen de uitspraak van toepassing is.

Terugbetalen

De Hoge Raad bepaalde dat providers de prijs van de telefoon moeten terugbetalen aan de klanten. De klanten moeten dan wel hun telefoon teruggeven. Het maakt niet uit hoe oud of versleten het toestel dan is.

Mensen die door het afsluiten van zo'n abonnement in financiële problemen zijn gekomen, kunnen volgens Consumentenclaim een beroep doen op de uitspraak van de Hoge Raad.

Ook mensen die na de contractduur dezelfde (hoge) prijs voor het abonnement betaalden, kunnen het teveel betaalde geld terugvragen.

De meeste telecomproviders vermelden tegenwoordig bij het aanbieden van een abonnement met smartphone hoeveel kosten voor het toestel in rekening worden gebracht.