Apple moet een schadevergoeding van 625,6 miljoen dollar (564 miljoen euro) betalen aan het patentbedrijf VirnetX, vanwege patentschending met verschillende functies op onder meer zijn iPhones en iPads.

Dat heeft een jury in Texas woensdag besloten, meldt de Wall Street Journal.

In een eerdere rechtszaak over dezelfde patenten werd al besloten dat Apple 368 miljoen dollar moest betalen aan VirnetX. Een hogere rechtbank schrapte dat oordeel echter omdat de jury niet juist was voorgelicht over de manier waarop de hoogte van de schadevergoeding moest worden vastgesteld. De rechtszaak begon vervolgens helemaal opnieuw.

De zaak draait om patenten rond het gebruik van vpn-netwerken en de videochatfunctie Facetime. Microsoft schikte al eens een rechtszaak over dezelfde patenten voor 200 miljoen dollar.

VirnetX is een bedrijf dat enkel verdient aan zijn patenten, en zelf geen producten maakt. Critici noemen zulke bedrijven 'patenttrollen' en vinden dat zij het leven van elektronicamakers als Apple niet zuur mogen maken.

Een woordvoerder van Apple zegt tegen de Wall Street Journal "verrast en teleurgesteld" te zijn door de uitspraak. De iPhone-maker gaat opnieuw in beroep. "Zaken als deze versterken de dringende behoefte aan patenthervormingen", aldus de Apple-woordvoerder.