Google wil meer controle houden over de eigen smartphones. Het bedrijf wil dat andere technologiebedrijven, die nu meewerken aan de smartphones, minder zeggenschap krijgen over het proces.

Google-ceo Sundar Pichai heeft het in een interview met The Information over een "verticale integratie" van uitvoering. Dat zou vergelijkbaar zijn met hoe Apple de iPhones ontwikkelt en fabriceert.

Google werkt vooral samen met andere bedrijven voor het maken van smartphones, terwijl Apple andere bedrijven contracteert en opdrachten geeft.

Apple heeft bijvoorbeeld contracten met Foxconn, dat het merendeel van de iPhones in elkaar zet. Google zou op eenzelfde manier willen werken met bijvoorbeeld Huawei, LG, HTC en Samsung.

Samenwerking

Die bedrijven werken nu vooral samen met teams bij Google en zijn betrokken bij het ontwerp en de productie. Google heeft voor elke subserie van de Nexus-serie een samenwerking met een smartphonemaker.

Zo heeft Google de Nexus 6P ontwikkeld met Huawei, de Nexus 5X met LG en de Nexus 6 met Motorola (Lenovo). Bij zo'n samenwerkingsverband werden zowel de naam Google als die van de andere fabrikant gebruikt.

De Nexus-serie van Android-smartphones krijgt met de nieuwe manier van werken mogelijk alleen nog de merknaam Google.

Bekijk de review van de Nexus 6P

Nexus 6P: beste Android-telefoon van het moment
Nexus 6P: beste Android-telefoon van het moment