Samsung maakt het mogelijk om advertenties te blokkeren in zijn eigen mobiele browser. Ontwikkelaars kunnen hun eigen adblocker-plugin voor de browser ontwikkelen.

Op zijn Android-apparaten levert Samsung een eigen browser mee, naast de Chrome-browser van Google. Binnen de mobiele versie van Chrome is geen ondersteuning voor adblockers.

Vorig jaar maakte Apple het mogelijk voor ontwikkelaars om adblockers voor Safari op iOS 9 te ontwikkelen. Dat was de eerste keer dat het grootschalig mogelijk werd om advertenties te blokkeren binnen een mobiele browser.

De toevoeging leidde tot veel kritiek van internetuitgevers, omdat zij inkomsten verliezen als bezoekers advertenties blokkeren. Onder meer NU.nl vraagt bezoekers daarom via een speciale melding om de adblocker uit te zetten.

In eerste instantie zijn twee verschillende adblockers beschikbaar voor de Samsung-browser: Adblock Fast en Crystal. Beide adblockers claimen dat de laadtijden van populaire websites flink worden verminderd als advertenties niet geladen worden.

De adblockers werken alleen in versie 4.0 van de Samsung-browser, die beschikbaar is op toestellen met Android 5.0 (Lollipop).