De introductie van een eigen 4G-netwerk voor snel mobiel internet in Nederland heeft Tele2 netto minder nieuwe abonnees opgeleverd dan verwacht. 

Dat liet het Zweedse telecombedrijf donderdag weten bij de presentatie van de vierdekwartaal- en jaarresultaten. De provider wijt de tegenvallende klantenaanwas aan felle concurrentie in het goedkopere marktsegment.

Tele2 kreeg er in de laatste drie maanden van 2015 per saldo 3.000 Nederlandse klanten bij. Een jaar eerder waren dat er nog 22.000. De omzet groeide, maar de investeringen in het 4G-netwerk trokken wel een zware wissel op de winstgevendheid.

De instroom aan nieuwe klanten nam wel toe, zegt woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo van Tele2. Uit onderzoek van GfK blijkt volgens de zegsman dat "bijna 30 procent" van de abonnementen met een meegeleverd toestel nu bij Tele2 wordt afgesloten. 

Er stapten echter ook meer Tele2-klanten over naar een andere provider. Dat komt volgens Te Gussinklo door acties van concurrenten als Hollands Nieuwe en Simpel, die goedkope sim-only-abonnementen aanbieden. Tele2 richt zich met zijn 4G-netwerk voornamelijk op abonnementen met een toestel. De provider heeft wel sim-only-abonnementen, maar die hebben relatief kleine databundels.

Winst

Het Zweedse moederbedrijf boekte over heel 2015 jaar een nettowinst uit voortgezette activiteiten van 1,3 miljard kroon (circa 140 miljoen euro). Dat is de helft minder dan in 2014. De omzet nam met 3 procent toe tot 26,9 miljard kroon. In Nederland bedroeg de omzetgroei, afgezien van wisselkoerseffecten, eveneens 3 procent.

Tele2 maakte verder bekend dat het een nieuwe bestuurder heeft aangesteld in Nederland. Malin Holmberg neemt het per 1 april over van Jeff Dodds, die overstapt naar de Britse telecomprovider TalkTalk.

De Zweedse werkt sinds 2009 bij Tele2 en was daarvoor in dienst bij Vodafone. Ze blijft tijdelijk ook leiding geven aan de Kroatische activiteiten van Tele2, terwijl daar een opvolger wordt gezocht.