Google gaat werken aan mobiele apparaten die objecten en gezichten in foto's en video's kunnen herkennen, zonder dat hier een internetverbinding voor nodig is.

Het bedrijf gaat samenwerken met de Amerikaanse startup Movidius, die speciale chips ontwikkelt om objectherkenning mogelijk te maken.

Google doet al lange tijd onderzoek naar automatische objectherkenning, en past de technologie onder meer toe in zijn app Google Photos. Met die dienst is het mogelijk om bijvoorbeeld te zoeken naar 'katten', en vervolgens een lijst met foto's te zien waarop de software van Google katten heeft herkend.

Vooralsnog is dit alleen mogelijk in de cloud, en moeten gebruikers hun foto's dus uploaden naar de servers van Google om objecten en gezichten te kunnen herkennen.

Met de chips van Movidius zou dit offline kunnen gebeuren, zonder dat foto's een smartphone verlaten. 

Het is nog niet precies duidelijk in welke apparaten Google de technologie van Movidius zal inzetten. Onlangs werd bekend dat Google samen met Lenovo werkt aan de eerste 'Project Tango'-smartphone, die met meerdere camera's hele ruimtes moet kunnen scannen. Mogelijk wordt de chip van Movidius in eerste instantie in zo'n experimenteel apparaat geplaatst.