Webwinkel Amazon wil de basisdiensten van Google in Android-telefoons van andere smartphonefabrikanten vervangen, zodat er een opnieuw een Amazon-telefoon kan worden uitgebracht.

Amazon wil zijn online diensten een integraal onderdeel van Android maken, aldus bronnen van The Information. Eerder deed Amazon dat al met zijn eigen Fire Phone, maar die flopte. Nu zou het bedrijf willen samenwerken met andere smartphonemakers.

Deze fabrikanten zouden de software van Amazon in hun Android-versie moeten verwerken. Dat betekent wel dat de diensten van Google, zoals de appwinkel Play, niet beschikbaar zijn. Google staat het niet toe dat softwaremakers een deel van zijn functies vervangen; de Google-diensten moeten allemaal worden afgenomen, of helemaal niet.

De Android-telefoon van Amazon zou daarom niet de Play Store voor apps gebruiken, maar de eigen Kindle Fire Store. Ook andere Google-apps voor bijvoorbeeld gamescores moeten worden vervangen.

Amazon wil met de aangepaste Android-telefoons naar verluidt een groter bereik op mobiele apparaten krijgen. Het bedrijf verkoopt in enkele landen al eigen Fire-tablets, maar biedt geen smartphones met eigen software meer aan.