De Zweedse telecomprovider Teliasonera wil al in 2018 samen met netwerkbouwer Ericsson 5G-diensten aanbieden aan consumenten.

Met de geplande lancering houdt de provider een ambitieuzer tijdschema aan dan veel andere providers, die hebben gezegd de introductie van 5G rond 2020 te verwachten.

Providers en technologiebedrijven zijn al enkele jaren in gesprek over de opvolger van 4G, maar tot nu toe is er nog geen duidelijke standaard ontstaan die de hele industrie zal gebruiken.

Ericsson lijkt erop te vertrouwen dat dit voor 2018 zal zijn gelukt. Het Zweedse bedrijf lanceerde in 2009 ook al een 4G-netwerk in samenwerking met Teliasonera, drie jaar voordat KPN als eerste in Nederland een 4G-netwerk opende.

Sneller

Met een 5G-netwerk moet het niet alleen mogelijk zijn om veel sneller mobiel te internetten, maar moeten ook vooral nieuwe soorten apparaten worden ondersteund. Zo zouden slimme en zelfrijdende auto's aan een 5G-netwerk gekoppeld kunnen worden om met elkaar te communiceren.

Daarvoor is het echter noodzakelijk om de responstijd op het netwerk terug te dringen tot een milliseconde of minder, waar dat op een 4G-netwerk vaak nog tientallen milliseconden is.

Eind februari vindt in Barcelona het Mobile World Congress plaats. Daar presenteren bedrijven uit de telecomindustrie doorgaans de laatste plannen op het gebied van 5G.