Windows 10-smartphones werken nu ook met chips van Intel. Tot dusver werkten de smartphones van Microsoft alleen op chips met een ARM-architectuur. 

Dat bevestigt Microsoft tegenover PC World. Intel en Microsoft maakten vorig jaar al bekend dat ze samen gingen werken om Windows-toestellen geschikt te maken voor Intel-chips. 

Door met Intel samen te werken moet het mogelijk worden om goedkopere Windows 10-smartphones op de markt te brengen. Die smartphones zullen draaien op Intels Atom X3-chips, die met name bedoeld zijn voor budgettoestellen met prijzen vanaf 75 dollar. 

Momenteel biedt de Atom X3-chip nog geen ondersteuning voor 4G-netwerken. Dit jaar worden de eerste Atom X3-chips verwacht die wel ondersteuning bieden voor het snellere mobiele netwerk.

Continuum

De ondersteuning van Intel-chips betekent mogelijk ook dat smartphones op termijn ondersteuning krijgen voor het draaien van desktop-apps voor Windows. Die werken alleen met x86-processoren als die van Intel, en niet met de mobiele processoren die meestal in smartphones zitten.

Via de Continuum-functie van Windows 10 is het al mogelijk om een smartphone te koppelen aan een monitor en te gebruiken als kleine desktop. Dan werken echter alleen apps uit de Windows Store, en geen los gedownloade desktop-apps. 

Een medewerker van Microsoft zei eerder al dat het bedrijf wel overwoog hier ondersteuning voor te bouwen, maar dat dat niet gemakkelijk zou zijn.