Een stel dat in een buitenwijk van de Amerikaanse stad Atlanta woont heeft de afgelopen maanden tientallen mensen onverwacht op bezoek gehad. De mensen waren op zoek naar hun smartphone en werden via traceerapps onterecht naar het adres in Atlanta gestuurd.

Waarom het adres van Christina Lee en Michael Saba zo vaak wordt weergeven in 'vind mijn telefoon'-apps is niet duidelijk, meldt de website Fusion donderdag.

Het stel heeft bezoekjes gekregen van boze mensen die waren bestolen van hun smartphone, maar ook van de politie. Zo is het huis al eens doorzocht, omdat het signaal van de smartphone van een vermiste tiener daar was getraceerd.

De fout lijkt volledig willekeurig mensen op het verkeerde pad te zetten. Zo komt het voor bij gebruikers van verschillende providers en bij apps voor zowel Android als iOS.

Telefoonmasten

Volgens veiligheidsanalist Ken Weston heeft het probleem mogelijk te maken met drie telefoonmasten in de omgeving.

Omdat het huis van Lee en Saba precies tussen de drie masten in staat, wordt het aangemerkt als 'standaardlocatie' als er geen beter signaal in de omgeving te vinden is. Een man in Las Vegas had vorig jaar datzelfde probleem.

Wifi-kaarten

Forensisch expert van iPhones Jonathan Zdjarski denkt dat het probleem bij de manier waarop wifi in de omgeving in kaart wordt gebracht.

De apps hebben mogelijk allemaal dezelfde wifi-kaarten ingebouwd, waarin een datafout kan zitten. Zo kan het voorkomen dat de gps-data niet goed is afgesteld, of dat er verkeerde datacodes worden gebruikt.

Voor Lee en Saba is er nog geen oplossing gevonden. Ze hebben bezwaar aangetekend bij de politie over de huisdoorzoekingen, maar dit jaar is de politie alweer twee keer op bezoek geweest.

Telecombedrijven en overheidsdiensten zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor het oplossen van het probleem.