Rabobank laat klanten mobiel betalen via KPN-simkaart

Door een samenwerking tussen KPN en de Rabobank wordt het mogelijk om mobiel te bankieren via simkaarten van de provider.

Nieuwe klanten van KPN die na 1 januari hun abonnement afsloten, hebben de nieuwe nfc-simkaarten om mobiel betalen via de Rabobank al gekregen, zo hebben de bedrijven dinsdag aangekondigd. Bestaande klanten krijgen een geschikte simkaart op aanvraag of bij een reguliere vervanging.

Eerder was het met een app van de Rabobank al mogelijk om met een beperkt aantal smartphones mobiel te bankieren. Daarvoor werd de nfc-chip in de smartphone gebruikt. Vanaf het voorjaar is het ook mogelijk om de Rabobank-betaalpas op de nfc-simkaart op te slaan.

De nieuwe soort mobiele betalingen werkt op elke telefoon met Android-versie 4.4 en hoger. Door beperkingen van Apple is het bankieren via nfc-simkaarten met iPhones niet mogelijk. Apple ondersteunt enkel zijn eigen betaaldienst Apple Pay, die in Nederland nog niet beschikbaar is.

ING

Ook de ING maakt het al mogelijk om met smartphones te betalen bij winkels die nfc-betalingen accepteren. De app van ING maakt geen gebruik van nfc-simkaarten, maar werkt via de nfc-chip in Android-smartphones.

Dat heeft als nadeel dat mobiel betalen niet mogelijk is als de accu van de smartphone leeg is. Met een nfc-simkaart werken betalingen ook dan nog steeds. 

Het moet ook mogelijk worden om andere passen op de simkaart te plaatsen, zegt Rabobank-bestuurder Jeroen Verrijdt tegen De Telegraaf. Zo zouden toegangspassen voor kantoren en een ov-chipkaart op termijn kunnen worden ondersteund. Nu is dat nog niet het geval. 

Wel worden tests uitgevoerd waarbij de ov-chipkaart op een smartphone wordt geplaatst. Zo'n tweehonderd Nederlanders doen mee aan de proef van Translink Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart.

Lees meer over:
Tip de redactie