Apple heeft in zijn patentstrijd met Samsung een verkoopverbod afgedwongen op verschillende smartphones van zijn concurrent.

Het verbod heeft in de praktijk echter weinig nut, want het gaat om oudere toestellen als de Galaxy S2 en Galaxy S3, die niet meer worden verkocht.

In de zaak kreeg Apple eerder al een schadevergoeding van bijna 120 miljoen dollar (110 miljoen euro) toegewezen, voor inbreuk op onder meer het bekende patent op de schuifbalk in iOS die de telefoon ontgrendelt.

Een Amerikaanse rechtbank oordeelde maandag echter onder meer dat een "monetaire vergoeding Apple niet voldoende kan compenseren voor onherstelbare schade", en dat daarom ook een verkoopverbod nodig is, zo meldt Cnet.

Straffen

Hoewel de uitspraak geen directe invloed heeft op de verkoop van moderne Samsung-toestellen, zorgt hij er in de toekomst mogelijk wel voor dat een verkoopverbod in nieuwe patentzaken eerder wordt opgelegd. 

Op maandag schreven verschillende bedrijven en patentexperts nog aan het Amerikaanse Hooggerechtshof dat zij de huidige patentwet oneerlijk vinden.

Onder meer Google en Facebook schreven dat zij het onjuist vinden dat Samsung alle winst op zijn smartphones moet inleveren omdat in het verleden designpatenten van Apple zijn geschonden. De straffen moeten volgens hen lager worden.

Apple en Samsung zijn al jarenlang verwikkeld in een hevige patentstrijd. Buiten de VS werden in 2014 alle rechtszaken tussen de twee concurrenten gestaakt, maar enkele oudere Amerikaanse zaken slepen nog altijd voort.