Bedrijven en experts willen verandering patentenwetgeving VS

Grote techbedrijven als Google en Facebook vinden het onterecht dat Samsung alle winst op smartphones moest inleveren, omdat het bedrijf designpatenten van Apple had geschonden. Ze willen een verandering in wetgeving.

Zes bedrijven en 37 rechtenprofessoren hebben maandag het Hooggerechtshof aangeschreven, meldt de site Recode maandag. Samsung deed dat eind vorig jaar al.

De bedrijven en wetsexperts vinden dat de straf op het schenden van designpatenten te zwaar is.

Samsung moest vorig jaar zo'n 400 miljoen dollar aan winst inleveren bij Apple, omdat de smartphones uiterlijke kenmerken van de iPhone hadden. Het ging daarbij om patenten op onder meer rondingen.

De geleerden vrezen dat de uitspraak grote invloed kan hebben voor andere technologiebedrijven. Op een gemiddelde smartphone rusten ongeveer 250.000 patenten.

Verouderde wetgeving

Wetgeving rondom designpatenten in de VS zijn in de negentiende eeuw opgetekend. Volgens Samsung is dat omdat er toen patenten waren op bijvoorbeeld haardornamenten, behang en tapijten.

Omdat het uiterlijk vaak het belangrijks was, is het logisch dat bedrijven alle winst moesten geven aan de rechthebbende als ze iets kopieerden. In het digitale tijdperk gaat dat te ver, stelt Samsung.

Rechtenprofessor Mark Lemley van Stanford Law School is het daarmee eens. Hij noemde de uitspraak "draconisch".

"Je kunt niet met een strak gezicht zeggen dat mensen de iPhone kopen omdat het een mooie vorm en goed uiterlijk heeft", zei Lemley.

"Je kunt je al helemaal nauwelijks voorstellen dat het uiterlijk van het iTunes-icoontje mensen motiveert een hele iPhone te kopen."

Lees meer over:
Tip de redactie