De Consumentenbond spant een kort geding aan tegen Samsung, omdat de smartphonemaker te weinig informatie geeft over software-updates en oudere smartphones niet meer van updates voorziet.

De Consumentenbond heeft maandag bekendgemaakt naar de rechter te stappen, omdat gesprekken met het bedrijf over het updatebeleid niets opleverden. Het kort geding dient op 16 februari.

Samsung moet meer informatie geven over het updatebeleid en smartphones minimaal twee jaar na aankoop nog van updates voorzien, vindt de bond.

Smartphones krijgen van Samsung tot twee jaar na introductie updates, hoewel de telefoons langer verkrijgbaar blijven. Er zijn daardoor smartphones te koop met verouderde software.

Veiligheid

Doordat er geen veiligheidsupdates verschijnen, lopen consumenten ook meer risico. De Consumentenbond noemt Stagefright als voorbeeld. Met dat lek kon worden ingebroken op Android-apparaten.

Bij aankoop van een nieuwe smartphone worden mensen "onvoldoende geïnformeerd over hoe lang ze updates zullen ontvangen", stelt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Dat moet wel gebeuren, vindt hij.

De vereniging zegt voor Samsung te hebben gekozen, omdat het leider is in de smartphonemarkt en omdat het bedrijf minder goed presteert.

De bond liet weten ook ontevreden te zijn over het updatebeleid van andere smartphonemakers. Fabrikanten willen vaak hun eigen software toevoegen aan Android, waardoor updates veel later worden uitgebracht.

Reactie

De Koreaanse elektronicagigant geeft bij de NOS aan het 'jammer' te vinden dat de Consumentenbond naar de rechter is gestapt. "Wij geven de voorkeur aan constructief overleg met de Consumentenbond, in plaats van juridische discussies in de rechtszaal", aldus het bedrijf, dat vindt  dat het "grote stappen heeft gezet".

Ook stelt Samsung dat Stagefright voor zover bekend nog niet gebruikt is door aanvallers. "Het is een theoretisch probleem", stelt een woordvoerder. "We denken dat het probleem groter is gemaakt dan het eigenlijk is."

Meer dan de helft van de telefoons die Samsung sinds juli 2013 op de markt bracht, is inmiddels beveiligd tegen Stagefright, zegt het bedrijf.