Krimpende pc-markt nog steeds last voor Intel

Intel heeft in het vierde kwartaal opnieuw last gehad van een slinkende vraag naar chips voor pc's. De stijgende vraag naar chips in andere sectoren was onvoldoende om ook de winst te laten stijgen.

Dat blijkt uit cijfers die de grootste chipproducten ter wereld donderdag naar buiten heeft gebracht. Intel zag de vraag naar pc's in de afgelopen vier jaar ook al dalen.

Intel richtte zich in die periode vooral op de markt voor processoren die in servers worden gebruikt. Desondanks is de pc-markt nog altijd goed voor ongeveer 60 procent van de omzet.

Nettowinst

De nettowinst kwam uit op 3,6 miljard dollar (3,3 miljard euro), tegen 3,7 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2014.

De omzet bedroeg 14,9 miljard dollar en is iets hoger dan Intel voorspelde bij de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers. Voor het eerste kwartaal van dit jaar gaat het bedrijf uit van een omzet van 14 miljard dollar. 

Over het hele jaar resteerde een nettowinst van 11,2 miljard dollar, 2 procent minder dan een jaar eerder. De omzet daalde met 1 procent tot 55,4 miljard dollar. Intel verwacht dit jaar een omzetgroei van 5 tot 9 procent.

Intel is aandeelhouder en belangrijke klant van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.

Lees meer over:
Tip de redactie